неделя, 3 февруари 2008 г.

Хомосексуалността и религията разделят Европа

Хомосексуалността и религията разделят европейците

от Dnevnik.bg
19 декември 2006, 14:45

Идеята за общи европейски ценности беше поставена под съмнение, след като станаха ясни резултатите от последното изследване на Евробарометър по деликатни въпроси като религията, хомосексуалността и употребата на наркотици, предаде EUobserver.
Така например според изследването холандците (82%), шведите (71%) и датчаните (69%) силно подкрепят браковете между гейове в целия ЕС, докато само 12% от латвийците и почти толкова от поляците и гърците са "за" идеята. В България 15 % от анкетираните подкрепят браковете между хомосексуални двойки.
Осиновяването на деца от хомосексуални двойки е още по-противоречиво, като само една трета от европейските граждани подкрепят идеята. Отново най-силната подкрепа идва от Холандия и Швеция.
От друга страна обаче именно тези две страни са на двете крайности по отношение легализирането на канабиса, като само 9% от шведите подкрепят изкарването на светло на психеделика, докато холандците, които вече имат най-либералната политика в областта, дават и най-голяма подкрепа – 49%. Само 11% от българите (същият процент е и за поляците) подкрепят идеята, като средно за ЕС 26% от европейците са за по-либерален подход към марихуаната.
Европейците не могат да се разберат и за мястото на религията в обществото. В единия край са кипърците (81%), малтийците (70%) и италианците (63%), според които религията има много важна роля в обществото. В другия край са българите и естонците, между които само 20% вярват в това.
Поставени пред почти философската дилема равенство или индивидуална свобода, близо две трети от европейците, начело с португалците, унгарците и италианците, смятат, че се "нуждаем от повече равенство и справедливост, дори и това да значи по-малко индивидуална свобода.

Няма коментари: