неделя, 3 февруари 2008 г.

Исторически преглед на хомосексуализма

ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД НА ХОМОСЕКСУАЛНОСТТА

Автор: Българска сексология

Терминът хомосексуализъм е бил създаден от унгарският лекар Бенкерт през 1869 година и въведен в английският език от Хевлок Елис, който през 90-те години на 19 век изследвал сексуалността.
Под хомосексуализъм следва да се разбират биологично обусловените физически и емоционални влечения към хора от собствения пол. Хомосексуализмът се явява определен пласт на субкултурата, неотменна част от общочовешката култура, носители на което се явяват хомосексуалистите. Терминът произхожда от старогръцката дума за еднаквост, а не от старолатинската дума - homo, която означава човек.

Първобитно-общинен строй. Първобитните общества.


В първобитните общества, хомосексуализма е заемал важно място в сферата на социалните отношения и култура. Затова се съди по културно-историческото наследство, оставено ни от древните автори - гърци, скифи, етнографски наблюдения на съвременни доисторически народи на Океания, а също и испанските бележки върху образа на живот на коренните жители на Америка. Допълнително доказателство е племенният фалически култ при доста народи.
Интересни са аналите свързани с народите от Океания. Племената на Океания считали, че момчетата не могат да придобият своята мъжественост, а е трябвало да я получат. Ето защо, до осмата си година от живота, момчетата били отглеждани от своите майки и възпитавани в поведение на жени. След това, момчето се поемало от мъжете, които чрез силата на своята сперма му дарявали мъжественост, сила и място в обществото на народите. От тази осма година, момчето поддържало със своите опекуни-мъже постоянни сексуални контакти, които го правели по-силен и възмъжаващ. Така зрелият мъж имал доста дълго време секс-контакт с растящият мъж, което било задължителен културно-исторически ритуал.
Подобна роля на мъже осеменители се падала на най-здравите и доказани мъже в обществото, а останалите служели за разплод с жени.

Друг интересен момент е живота на скифите, които са били по онова време съседи на древните гърци.
Скифското общество било посветено и отдадено на военните нрави. Мъжете във военните лагери, винаги били по двойки, като преди да постъпят в армията, те задължително минавали през ритуална церемония, която скрепвала тяхната дружба и ги събирала завинаги.
Тези двойки били на особена почит в обществото. Скифите, обаче не толерирали мъжете, които имали безразборни връзки с други мъже.
Интересен е факта, че ръководните длъжности в армията се поемали от мъжете, които никога не са имали връзки с жени и били верни на своя побратим. Мъже, които преди това са имали оплодителна функция и съжителствали с жени, можели да влязат в армейските редици само ако напуснат жената, на която осигурявали за утешителница - друга жена.
Известна е и легендата, в която един от мъжете - скифи, видял, че гори неговият дом и се хвърлил да спасява своя побратим, а не жена си и децата си.

В различните племена на индианците от Америка, съществува и до ден днешен интересен обичай, наречен "бардаш". Бардаш - това е мъж, който се обличал като жена и не изпълнявал традиционната мъжка работа. Бардашите са на особена почит, по ранг след шамани и в полова връзка с тях встъпват само девствени мъже, които им остават верни до края на дните си. Омърсените мъже (заплодителите) нямат право да имат връзка с бардашите. В последствие, бардашите се обучават в шаманство и знахарство. Счита се, че те имат връзка с боговете, а силата им се засилвала от получаването на свежо мъжко семе.

Древен Египет


Най-древните световни изображения на хомосексуалността били намерени в древноегипетските гробници.
В Древен Египет, само богоизбраните имали честта да осъществяват хомосексуални контакти. Това не било позволено на робите и простосмъртните. Редица исторически останки свидетелстват за фализма и хомосексуалното отношение. Например в надписите на доста гробници, се вижда, че мъжките покойници дават обещание, че ще опитат и преглътнат фалоса на бог Ра.
В други гробници, се оказва, че за да се запази знатността на даден род и династия, синовете и наследниците трябва да поемат между седалищата си фалоса на бог Геб.

Еврейско общество


Тук историята на сексуалността все още тъне в мрак. Известно е, че жителите на Содом и Гомор били унищожени от Иисус, но не поради разврат и хомосексуалност, а поради липса на гостоприемство. Древноеврейските анали пишат, че в същите места обаче, секс-контактите били разнолики.
Вероятно е, тук да се появяват основите на хомофобията с един текст от Завета на Ветхите (Лев, 20), който се издава с цел да се забранят хомоконтактите, а причината била намаленият брой население на тази малка държава. И тъй като тогава борбата за териториите била голяма, то във военните действия се давали жертви, които можело да се заменят с нови хора, а те идвали от задължителното заплождане на жената, която след това била социално пренебрегвана. В същият смисъл бил забранен и онанизмът (Битие 38), а Онан - убит. Тези факти, явно свидетелстват обаче, че хомосексуалните контакти били наяве и в тази общност.

Древен Китай


В Древен Китай, хомосексуалността била на особена почит. Мъжката любов се наричала "насладата на отрязания ръкав". В епохата на династията Хан (206 г.пр.н.е. - 220 г. от н.е.), красивият Донг Ксиян, бил фаворит на императора. Веднъж Донг заспал на ръката на императора. Императорът дълго се любувал на красотата на своя избранник, но императорските дела го зовяли и той, за да не разбуди своята любов, наредил да отрежат ръкава на императорската дреха.
В Китай, еднополовите взаимоотношения били разпространени и приветствани не само сред висшите кръгове на обществото.
Първите хомосексуални бракове били извършени в китайската прониция Фудзиян. Тези бракове имали своя специфика. Зрелият мъж купувал от родителите момчето и го отглеждал докато стигне възрастта за брак. След това престъпвали в света на съпружеските задължения.
Китайският хомосексуализъм от създаването на Китай, до началото на 20-ти век, когато настъпил комунизма, бил традиционен и ненаказуем. С идването на новия строй от Европа, изкуствено се създават предпоставки за забрана на хомосексуализма. Към края на същия 20-ти век, това вече е минало за Китай и хомосексуализма отново е част от традицията на древния китайски народ.

Древна Индия


Все още, тайните на индийската нация са добре пазени. Освен това, наличието на множеството етноси и народности, както и видове религии и божества, прави доста трудно проучването върху сексуалността. така или иначе, съществуват останки от културни паметници, които до днтес показват наличието на хомосексуалните отношения в тази земя на древните религии и народи. В Индия, особено място заемал женският хомосексуализъм, като едно от свидетелствата за това е статуята на еротичните жени, в която едната прави кунилингус на другата. Същата статуя се намира в храма Раджи Рани в Бхубанешвар. Статуята датира от 11-век от н.е.

Древна Гърция


Едва ли има друга нация, за която хомосексуализмът да е останал като вековен символ. Тук, той е съвсем нормално заложен и присъства от древни времена, като продължава да бъде на почит и до днес. Поради големият обем от културно-историческа информация за хомосексуалността в Древна Гърция, ще изброим само някои световни елемента, които е важно да се знаят и помнят.

Най-ранните писмени гръцки сведения се отнасят до архаичната епоха на атинските реформатори Дракон и Солон, които правели опити да ограничат хомосексуализма. Историческите анали в последствие, посочват, че причина за техните мерки и искания, бил факта, че и двамата са отхвърлени от мъжете на сърцата им. Разбира се, тези опити останали безуспешни, тъй като за гърците било позор, момчетата да нямали за любовници - мъже.
В Беотия, законно се склучвали граждански бракове между хора от един и същи пол.
В Крито-микенския период, по-голям превес имал бисексуализмът.
Друг важен момент, е едно произведение, оставило отпечатък върху цивилизацията - това е "Пирът" на Платон. Произведението изиграло и продължава да има ефект за утвърждаване на нормалността на хомосексуалността.
Не трябва да се пропуска и името на пълководеца Александър Македонски, който също бил влюбен в мъж, заради когото е щял да се самоубие, когато в момент на гняв хвърлил копие, което се забило в гърба на неговия възлюбен.

Преминавайки през Древна Гърция, не може да не се спрем и на един друг факт, а именно женският хомосексуализъм - лесбийството. Вероятно, до момента, това е единствената историческа област, в която данните са толкова оскъдни и единствената първа по рода си човешка култура, утвърдила и официално признала още в древността женския хомосексуализъм. Данните са оскъдни, но се счита, че основата била остров Лесвос и куртизанката Сафо, която го възпявала в своите песни.

Разбира се, накрая ще отбележим, че и боговете в Древна Гърция, преимуществено осъществявали хомосексуални контакти и стимулирали еднополовите връзки.

Рим


Ситуацията в Рим не била по-различна от тази в Древна Гърция. Тук обаче било прието мъжа в семейството да държи свои мъже-наложници, с които да прекарва сладострастно времето си. Затова знаели всички в семейството. Примери има както за хомосексуални взаимоотношения между нисшите, така и между висшите рангове на обществото. Например, Цезар съблазнил Никомед, който бил цар на Вифиния.
Марк Антоний, посочва, че Октавиан се сдобил с мощ, благодарение на своите сексуални контакти с Цезар.
Друго известно име от цезарите, е това на Калигула, който също насърчавал всякакъв тип сексуални контакти.
В римската армия, хомосексуалността била норма и почит. Красивите римски бойци, винаги съжителствали във верни двойки и били предани един на друг до гроб. Обикновено при смъртта на единия от двойката, другият слагал край на живота си. Двамата били пренасяни в отвъдното заедно. В римската армия била на почит религията на митреизма. Митреизмът е източна религия, със силен хомосексуален елемент.
Намесата на християнството, дошло от Израел, въвело елементите на хомофобията.

Средните векове в Европа


Като цяло, това са периоди на падение във всяка една област на живота, поради изопаченото тълкуване на жизнеността от католическата църква. Основен заклеймител тук е Тома Аквински, и респективно Светата Испанска Инквизиция.
Въпреки това, в Италия през този период настъпила секс-революция - или това е епохата на Ренесанса. Започнало да се говори масово за секса, рисували се голи тела и се четял Платон.

Новото време - до 20-ти век


Тук ще отбележим, че през 1791 година, Франция на фона на борбата си за правата на човека, отменя смъртното наказание за хомосексуализъм, тъй като човекът по определение - революционер, можел да прави каквото си поискал. Това се вписва в Наполеоновия кодекс през 1804 година, и влиза в сила 1810.
В Прусия, Курфюст Фредерик също се опитал да промени законите, като успял да премахне смъртното наказание и го заменил със наказания, които ако станели повече, следвало доживотен затвор.
Към 60-те години на 19-ти век, навсякъде законите били смегчени, а сексуалността добила почит и започнало нейното изучаване. Към този период се отнася и първият официален борец за правата на гейовете и лесбийките - Карл Хенрих Улрик. Улрик работел като журналист, а впоследствие издал на собствени разноски няколко книги за хомосексуалността. До 1868 година, той ползвал псевдонима Numa Numantius. През 1895 година, той получава признание и диплома от Неаполския университет, след което умира. В своите работи, той утвърждава, че хомосексуалността е естествена и е чист природен феномен. той заявява нуждата да се легализира хомосексуалността, но и да се разрешат еднополовите бракове.

XX - XXI век


Това е една епоха, на продължена революция, на появата на много репресии, но и на появата на изключително важни научни трактати, политически документи, обществени дебати. Вероятно има доста важни елементи от историята, но обобщено ще посочим, че официално хомосексуалността се зачерква от психиатричните регистри и регистрите на Световната Здравна Организация. Активно се работи за интеграцията на ЛГТ-обществото. Активно се узаконява съвместното съжителство и еднополовите бракове между хората. Работи се усилено по процесите на социализация и вграждане, на принудително изхвърленото, поради стари политически предразсъдъци хомосексуално общество.

Няма коментари: