неделя, 3 февруари 2008 г.

Гей-темата във филмите

ХОМОСЕКСУАЛНОСТТА ВЪВ ФИЛМОВОТО ИЗКУСТВО

Първият известен филм, който открито разглежда хомосексуалността, е създаден в Германия през 1919г. Казва се "Различен от останалите" - черно-бял ням филм - и е режисиран от Конрад Вайд. Сюжетът му проследява живота на един немски учител по пиано, който е хомосексуален, и който става обект на финансово изнудване. В края на филма, след като разбира, че животът му ще бъде съсипан след разкриването на тайната му, учителят се самоубива. Режисьорът на филма открито пледира за съчувствие към участта на хомосексуалните мъже в Германия, наричайки ги "третият пол".
В Америка цензурата е по-силна и епизодични, едва забележими образи на хомосексуалисти се появяват в няколко филма до 30-те - "The Broadway Melody", "Why Bring That Up", "Lot In Sodom", "Salome", "Call Her Savage". През 1931г. е приет така нареченият Хейз Коуд, закон, който затяга здраво цензурата над Холивуд до 1961г. В този 30-годишен период хомосексуалността рядко се представя в киното и винаги в негативна светлина, чрез стереотипа на феминизирания мъж - "Rope", "Suddenly Last Summer", "Rebel Without A Cause", "Exodus", "Tea And Sympathy".
През 1961г. в Англия е създаден първият филм, в който главният герой е гей - "Victim", с участието на легендарния Дърк Богарт. В същото десетилетие са създадени още няколко филма, които се опитват да подходят със съчувствие към темата - "A Taste Of Honey", "The Leather Boys".
През 60-те години в Америка тръгва Поп-арт движението и Анди Уорхол прави поредица от ниско-бюджетни филми, които поставят хомосексуалността в контекста на политически неспокойното десетилетие - "Chelsea Girls", "Flesh", "Women In Revolt", "Lonesome Cowboys" и др.
Във Франция писателят Жан Жьоне създава единствения си филм - "Любовна песен"/1950/ - който е черно-бял и ням. В него Жьоне представя своя поетична визия за двама затворници и един полицай, в която са засегнати мотиви за изолация, насилие и хомосексуално желание.
В Италия Федерико Фелини завършва класическия "Сатирикон" през 1969г., а по-късно напомня, че Казанова е спал и с мъже, във филма си "Казанова" от 1976г.
В Германия Райнер Вернер Фасбиндер също създава пилотни филми - "Фокс и неговите приятели"/1975/, "Керел"/по романа на Жан Жьоне/.
Първите филми които представят позитивни образи на гей-мъже в Америка се появяват през 70-те, с началото на движението за равни права за хомосексуалните - "The Boys In The Band"/1971/, "A Very Natural Thing"/1973/, "Logan's Run", "Myra Breckinridge", "The Rocky Horror Picture Show".
Един от пионерите, въвели обратната естетика/Camp/ в киното – John Waters, заснема класическите “Pink Flamingos” и “Female Trouble” също през 70-те.
Първият филм, засягащ транссексуалността, се появява през 1970г. и разказва за първата позната операция за смяна на пола – “The Christine Jorgensen Story”.
През 1982г. в Америка е създаден и първият мейнстрийм филм с гей-мъже като главни герои - "Making Love". Филмът се разпространява из мултиплексите в цялата страна и представя позитивна алтернатива на предхождащите го мрачни образи в комерсиалното кино.
Също през 80-те се появява и първият филм, засягащ открито и с разбиране проблемите с епидемията на СПИН - "Buddies"/1984/ на режисьора Артър Бресан.
След 2000 г. пазарът за гей-кино внезапно се развива и създаването на гей-филми повече не среща институционални пречки.

Няма коментари: