неделя, 3 февруари 2008 г.

Любопитно

ЛЮБОПИТНО

Хомосексуални пингвини

Гей пингвинПо данни на Телеграфна Агенция Киодо - Япония, в редица японски зоопаркове прави впечатление, че пингвините образуват хомосексуални двойки. Японските изследователи продължават преброяването на двойките, което растте като численост ежедневно. До този момент, внимание не е било обръщано на този момент.
Търсят се обяснения...
В един от японските зоопаркове, за един ден са изброени 20 такива еднополови двойки пингвини, повечето от които се състоят от пингвини-самци, и по-малко от лесбийски двойки.
Професор от токийския университет Кейзуке Ида счита, че такова поведение може би е предизвикано от неравномерното разпределение на пингвините по пол в едно и също място, но въпреки това, наличието на пингвини от двата пола едновременно на едно и също място не ги кара да се обръщат само към противоположния пол.
Склонни ли са пингвините към хомосексуални, или бисексуални взаимоотношения в природата, тепърва ще се търси отговор на въпроса, тъй като до момента остава загадка. При обикновено наблюдение, в природни условия, доста трудно може да се определи пола им.
Сексуалността на животните - това е ново поле за изследвания в зоологията, а изследователите са малко. Първата работа по този въпрос "Бонобо: скритият примат", била публикувана през 1995 година. През 1999 година излезе и книгата на Брус Бейджмил "Биологичното изобилие: хомосексуалността у животните и разнообразието в природата", в която книга авторът пише за научни изследвания върху хомосексуалното поведение у животни и доказва, че то се наблюдава в повече от 450 вида.
Един интересен факт, свързан с тази работа е, че същият научен труд е бил ползван в едно антихомосексуално дело на Върховния съд на САЩ "Лоурънс срещу щата Тексас", което дело позволява да се легализира еднополовият секс в щата, позовавайки се на този феноменален научен труд.

Няма коментари: