неделя, 3 февруари 2008 г.

Как да разберем, дали някой е гей, или не е?!

Гей ли е или не?

"Хетеросексуалните" най-много се учудват от "свръхестествената" способност на гейовете моментално да различават себеподобните, колкото и те да се опитват за скрият принадлежността си към "групата". Това шесто чувство, като че ли присъщо по рождение на всички гейове, често се нарича "гейдар" - от думите "гей" и "радар". Разбира се, всъщност в тази способност няма нищо свръхестествено - всичко е в развитата наблюдателност и тренировки. На практика, трябва да се помни, че светът на гейовете е не по-малко разнообразен от гледна точка на човешките типажи, отколкото света на хетеросексуалните, поради което не съществува никакъв надежден способ да се определи сексуалната ориентация на човека (особено от първи поглед)!
Това, което сме написали по-долу, не са съвети, как да се "забърше" симпатично момче. По скоро е подсказване, помагащо ви да определите, дали има някаква възможност между вас и вашия нов познат да се завържат по-близки отношения, отколкото "здраво мъжко приятелство".



РЪКОСТИСКАНЕ И ПОГЛЕД

"Три типа хора можете да различите по очите - шпионите, наркоманите и хомосексуалните" - това изявление на неизвестен автор е доста спорно. Но все пак, гейовете наистина по-дълго се гледат един друг в очите и стискат ръцете си, отколкото "хетеро". Забравете за външните признаци (например, венчална халка на пръста) и гледайте момчето право в очите. Погледайте го няколко минути внимателно, без да мигате, така, сякаш искате да пробиете в него дупка с погледа си. Ако той сведе поглед, значи се бои от това, което може да се случи, ако ви загледа по същия начин. Ако отмести поглед встрани, значи най-вероятно сте му безинтересен или това е показно равнодушие. Ако ви отвърне със същия, разбиращ поглед, значи сте уцелили десятката! Престрелката с погледи е първата крачка по пътя към по-тясното познанство. Точно по същия начин, ако момчето ви е интересно, опитайте се да не изпускате ръката му от своята при ръкостискане за малко по-дълго време, отколкото е обичайно, или първо стиснете силно, после леко отпуснете, а после отново стиснете, като при това гледате право в очите му.


ВЪНШНИЯТ ВИД

Сега, когато и "хетеро"-момчетата започнаха да се грижат от време на време за външния си вид, стана доста по-трудно да се отсее зърното от плявата. Повечето от гейовете (тези, които искат да създадат благоприятно впечатление) се обличат доста добре, спретнати и с модна прическа. Дрехата и прическата - това е най-важното. Известно е, че често точно от гейовете тръгва ново направление в модата или стила. Гейовете имат стил. А повечето от познатите ми "хетеросексуални" го нямат. Освен това, съществуват поредица от "подсказки", които масовото съзнание обикновено възприема като атрибути на хората с нетрадиционна ориентация: опънати маркови дънки фирми (например, Levi's 501 или Wrangler) и също такава "залепнала" фланелка, бейзболна шапка с козирката назад, мрежеста ризка или Ш-шърт, през лятото - супер къси дънкени шорти с ресни, оцветени коси, обици в ушите, гел в косата, осезаем аромат на скъпа тоалетна вода и т.н. Разбира се, нито един от тези признаци поотделно или даже няколко от тях заедно, не може да бъде абсолютно определен като "гей"-признак, но все пак наличието им е повод за размисъл!


ПОСОКА НА ПОГЛЕДА

Наблюдавайте известно време момчето, от чиято ориентация се интересувате. Когато няма никого край него, по кого се заглежда? Ако отделя голяма част от вниманието си на мъжете, то... я си спомнете, кого наблюдавате вие самият. :-) (особено добре се получава този опит на спирка или на ескалатор).


ИНТОНАЦИЯ И ЖЕСТОВЕ

Някой от мъжете са мъничко "женствени". Леко удълженото "а", меките извивки на гласа, плавната реч - като цяло, това дава това, което обикновено наричат "гей"-интонация. Това е един от най-верните признаци - практически, при всичките ми познати гейове при разговор се долавят тези оттенъци.
Същото се отнася и за жестовете. Маниерността се проявява по различен начин при всеки. Това може да бъде и интензивна жестикулация, и плавност на движенията на ръцете (която практически изобщо отсъства у "хетеросексуалните"), и необичайна гъвкавост на пръстите. Проследете, как обекта на вашето внимание държи чашата или цигара. Как сяда и става. Как съблича или облича връхните си дрехи. Разбира се, нямам предвид, че мъжът се кълчи или се държи като проститутка, но, повярвайте, нещо почти неуловимо все пак има.



ХАЛКА НА ПРЪСТА

Още един знак: не е ли женен? Повечето от гейовете не се женят, така че ако вече е над 30 години и още не е женен, рядко ходи по срещи (ако изобщо ходи), то е много вероятно да е един от нас. Между другото, даже женените гейове много рядко носят венчални халки.А един познат отбеляза, че "женените гейове по-често говорят за децата си и по-рядко за жените си". Като говорим за халки, има най-малко два верни признака за принадлежност към гей-движението: халка от какъвто и да е метал на малкия пръст на коя да е ръка и златна трицветна халка на който и да е пръст.
Един от читателите ни добавя: "Носа сребърна халка на безименния пръст на лявата ръка, защото съм чувал, че това е добър тематичен атрибут за идентификация. Освен това гейовете носят халки от полускъпоценни камъни, но най-често от сребро".


УСЕЩАНИЯ

Ако сте открит гей и напълно се приемате за такъв, какъвто сте, доколко комфортно се чувствате в присъствието на непознат? А ако не сте открит гей и не искате някой да разбере истината за вас, нервничите ли, когато до вас има "чужд"? А аз съм забелязал, че се чувствам в присъствието на гей съвсем свободно.


ОБСЪЖДАНЕ НА ЖЕНИТЕ

Някой гейове считат, че за да минат за "хетеро", трябва да обсъждат поведението на жените с другите мъже. В подобни разговори те правят банални коментари, но "около темата" Вместо да говорят за жени, те предпочитат да говорят за "идеята - жена", сякаш отношенията с жените са абстрактна идея.


НЕОЧАКВАНО ДРУЖЕЛЮБИЕ

Готовността да ви окажат помощ - например, да ви държат вратата отворена, ако носите голяма чанта (нещо, което няма да направи никой "хетеро"), или особеното внимание, което ви оказва продавачът в магазина за облекла, може да е знак за желание за по-близко запознанство. Впрочем, не забравяйте, че вниманието на продавачите в магазините може да се дължи просто на професионалните им задължения, затова, ако непознато симпатично момче ви подаде ръка да прескочите локва, това е повод да проверите дали при него не са налични и останалите признаци!
От читателските писма: "А аз пък имах такъв случай: вървях и си изтървах чантата, а момчето, което минаваше наблизо кой-знае защо започна да ми помага да си събера листите, които носех... и на - до сега живеем заедно!"

УСМИВКИ

Това е любимият ми признак. Просто се усмихвайте на хората, които ви харесват - повярвайте, даже и на не-гейовете им е приятно, когато им се усмихват. А ако и момчето ви отвърне с красива лъчезарна усмивка, то ще ви стане двойно по-приятно!


ЕДНО-ДВЕ-ТРИ-ОБЪРНИ СЕ !


Представете си, че вървите по улицата, потънали в мислите си и изведнъж повдигнете поглед и виждате забързано срещу вас момчето на своите мечти. Не се вълнувайте! Продължавайте да вървите! След като се изравните с него, започнете да броите наум: "раз… два… три". На "три" се обърнете! Ако и той знае този номер и е заинтересуван от вас, то той ще се обърне точно в същия момент! Продължавайте да вървите и повторете упражнението още веднъж. Ако пак се обърне, то можете смело да се приближите и да се запознаете!


ЧЕТИ ПО УСТНИТЕ


Помолете момчето, което искате да "проверите", да ви продиктува някоя сложна дума по букви. Обикновено за да се разберат буквите, хората използват имена. Забелязали сме, че гейовете използват предимно мъжки имена (Георги-Емил-Иван-Димитър-Александър-Румен), а "хетеро" - предимно женски или смесено (Христо-Елена-Таня-Елена-Румяна). (Методът е заимстван от "Трактат за запознанството" на Абраша Веселов)


ЕЙ РЪЧИЧКИ ЕЙ ГИ ДВЕ

Препоръка на друг читател - малко е сложно, но явно сработва:
"Да предположим, че ви хареса момче (например, седите един срещу друг в автобуса), и вие усещате, че той също гледа към вас. Тогава свийте лявата ръка в юмрук и сложете в този юмрук показалеца на дясната ръка (това е обикновен, с нищо необвързващ жест, просто се държите за пръста). Ако видите, че момчето насреща направи същото, значи той също е заинтересуван от вас. Но за всеки случай проверете пак - сменете пръста, вместо показалеца, стиснете средния. Ако и той направи същото, можете смело да седнете до него и да се запознаете. Но пък, ако сте много внимателен човек, то повторете тази процедура още веднъж (сега хванете безименния пръст, а накрая кутрето). Ако човекът насреща повтаря всички тези манипулации, бягайте по-бързо да се запознавате, докато не ви се е обидил за проявеното недоверие. Това е всичко... Ние с приятеля ми се запознахме по този начин и желаем същото щастие на всички, всички, всички... "


НЕОБИЧАЙНИ СПОСОБИ

След публикуването на статията на сайта ни, дойдоха много читателски писма. Някой от тях цитирахме по-горе. Ще приведем още няколко способа за "откриване" на гейовете - способи, които ни поразиха най-много:
"Отивам и хващам за топките момчето, дето ми харесва. Ако не ме цапардоса по мутрата, значи всичко е ОК".
"Аз съм екстрасенс и това урежда нещата".
"Като правило, гейовете се опитват да изглеждат уморено, измъчено и безразлично"
В заключение ми се иска да ви напомня, че не е достатъчно да упражнявате само своя "гейдар". Освен това е необходимо и да разпращате "сигнали" за себе си, които да помогнат да "сработи" и "гейдарът" на другите. Затова се усмихвайте по-често и по-продължително гледайте в очите непознатите симпатични момчета - току виж, някой откликнал! Надяваме се, че читателите на нашия сайт няма да пропуснат да разкажат за тези способи на приятелите си, които нямат достъп до Интернет, с което ще помогнат за разпространението на тези прости, но ефективни намини да различаваме "своите" и да се запознаваме!

1996, 1999, 2000 (с) Ед Мишин, Никита Иванов
По книгата The Unofficial Gay Manual
Превел : SAM

Няма коментари: