неделя, 3 февруари 2008 г.

Гейовете в Словения

Гейове се регистрираха за пръв път в Словения

от Dnеvnik.bg
05 октомври 2006, 14:28

Тази седмица в Словения беше направена първата официална регистрация на партньорство на двойка гейове, според новия словенски закон приет това лято, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.
Митя Блазич и Вики Керн регистрираха седемгодишната си връзка в градския съвет на Загреб във вторник, но казаха, че ще съдят държавата за дискриминация.
Според Блазич законът им предоставя само част от правата, които получават хетеросексуалните брачни двойки - факт, който е виден дори от продължаващото около 4 минути подобие на церемония, което се осъществява сутрин, само два дни от седмицата,
в малко помещение, където е невъзможно да присъстват приятели.
Словения прие закона за хомосексуалните двойки това лято, който им позволява да регистрират партньорството си, макар това да не е равносилно на брак и въпреки силните протести на някои хърватски законодатели в тази преобладаващо католическа страна.
Законът дава на хомосексуалните партньори същите права както на хетеросексуалните в случай, че един от тях бъде хоспитализиран. Те обаче не могат да наследяват собствеността си, нито пенсионните и здравните си фондове, а също нямат право да осиновяват деца, пише АП.
Сега Блазич и Керн смятат да подадат жалба за дискриминация в Конституционния съд и ще отложат медения си месец за след няколко години, когато се надяват да получат реално равноправие с хетеросексуалните, пише АП.

Няма коментари: