понеделник, 28 януари 2008 г.

За Алфред Кинзи

Какво всъщност казва доктор Кинзи?

Въпреки, че още преди четиридесет години сексологът Алфред Кинзи е казал, че светът не е поделен между гейове и хетеросексуални, и досега не е рядкост да се прочете в някоя претендираща за научност публикация фраза от типа: "Както е казал Кинзи, един от всеки десет (или един от седем или от пет, в зависимост от това, кой е автор на статията) мъже е хомосексуален". От такива изявления доктор Кинзи навярно се е преобръщал в гроба. Той не само, че не е говорил нищо подобно, но и с всичките си изследвания се е старал да обори подобни възгледи.

Изследването, публикувано от Кинзи и неговите колеги ("Сексуалното поведение на човека от мъжки пол" през 1948 год. и " Сексуалното поведение на човека от женски пол " през 1953 год.), и до сега остават най-подробните и значителни изследвания на човешката сексуалност. То се базира на 16 хиляди лични беседи с хора от максимално представителна извадка и съдържа в значителна степен това, което днес знаем за хомосексуалното поведение. Кинзи не е бил първият или последният, който е забелязал, че "хомосексуалист" - това е етикет, измислен от обществото за да се заклеймява и контролира поведението на хората. Той постоянно е осъждал оказването на подобни етикети:

"Класификацията на сексуалното поведение като онанистично, хетеросексуално и хомосексуално е обречена на неуспех, ако е основана на предпоставката, че различните типове хора се стремят към или приемат само един вид сексуални действия. Не знаем нищо за анатомията или физиологията на сексуалната реакция или оргазма, което да позволи да бъдат разделени онанистични, хетеросексуални или хомосексуални реакции..." (Кинзи и др., 1953, стр. 446) "В името на яснотата на логиката на разсъжденията, трябва да отстраним тези понятия от речника ни " (Кинзи и др., 1948, стр. 617)

"Мъжете не се делят на две различни популации: хетеросексуални и хомосексуални... Само човешкото мислене работи с категории и се опитва да намести фактите в определена концепция. А реалният свят е един и неделим във всяко свое проявление..." (Кинзи и др., 1948, стр. 639)

"Странно е да се види, колко много психиатри и психолози са признали тези пропагандистски изказвания и вярват в това, че хомосексуалните мъже и жени рязко се отличават от хората, реагиращи на "естествени" дразнители. Вместо да се използват тези термини като съществителни, за да назовават хората или като прилагателни, за да ги описват, би трябвало по-скоро да се използват за описване на открити сексуални връзки или на дразнителите, при които у индивида възниква еротична реакция " (Кинзи и др., 1948, стр. 616-617).

"По отношение на сексуалното поведение, рязко разграничение на две групи би било възможно само при положение, че поместим всички изключително хетеросексуални хора в категорията "хетеросексуални", а всички хора, които са имали какъвто и да е опит със своя пол, включително ако този опит е бил случаен или незначителен, в категорията "хомосексуални"... Опитът за ясно разделяне по този въпрос разкрива традиционните предразсъдъци, които се проявяват всеки път при класифицирането на конкретен индивид като хомо- или хетеросексуален" (Кинзи и др., 1953, стр. 468-469).

Кинзи неведнъж е подчертавал плавността на прехода на типовете сексуално поведение от чисто хетеросексуално към чисто хомосексуално и предлага за класифицирането на типовете поведение своя скала, основаваща се на психологическите и сексуалните преживявания и реакции (Кинзи и др., 1948, стр. 638-641):

0. Изключително хетеросексуален без хомосексуален елемент

1. Предимно хетеросексуален със случаен хомосексуален елемент

2. Предимно хетеросексуален с повече от случаен хомосексуален елемент

3. Еднакво хетеро- и хомосексуален

4. Предимно хомосексуален с повече от случаен хетеросексуален елемент

5. Предимно хомосексуален със случаен хетеросексуален елемент

6. Изключително хомосексуален

Кинзи обобщава своите наблюдения (Кинзи и др., 1948, стр. 650-651) за разпространението на хомосексуалното поведение сред белите американски мъже по следния начин:

"37 процента от цялото мъжко население са имали поне един открито хомосексуален опит до степен оргазъм между възрастта на съзряването си и старостта, което означава двама от пет случайно взети мъже".

"50 процента от мъжете, неженени до 35 годишна възраст са имали открито хомосексуален опит до степен оргазъм от началото на съзряването си".

"58 процента от мъжете с висше образование, 50 процента от мъжете с начално образование и 47 процента от мъжете със средно образование са имали хомосексуален опит до степен оргазъм, ако не са били оженени до 35 годишна възраст ".

"63 процента от мъжете никога не са имали открито хомосексуален опит до степен оргазъм от момента на началото на съзряването си ".

"50 процента от мъжете (приблизително) никога не са имали нито еротични фантазии, нито открито хомосексуален опит от момента на началото на съзряването си".

"13 процента от мъжете (приблизително) реагират еротично на други мъже, но никога не са имали открито хомосексуален опит от момента на началото на съзряването си ".

"30 процента от всички мъже са имали поне един хомосексуален опит или реакция (т.е., точки 1-6 по скалата) в течение на повече от тригодишен период на възраст между 16 и 55 години, което означава всеки трети мъж от населението след съзряването му".

"25 процента от всички мъже са имали повече от случаен хомосексуален опит или реакции (т.е., точки 2-6 по скалата) в течение на поне 3 години на възраст от 16 до 55 години, което означава, че всеки четвърти мъж от населението е имал или ще има открито хомосексуален опит".

"18 процента от всички мъже са имали поне толкова хомосексуален опит, колкото и хетеросексуален (т.е., точки 3-6 от скалата) в течение на повече от три годишен период на възраст 16 до 55 години, което е повече от една шеста част от мъжкото население".

"13 процента от мъжете са имали повече хомосексуален опит, отколкото хетеросексуален (т.е., точки 4-6 от скалата) в течение на повече от тригодишен период на възраст от 16 до 55 години, което означава всеки осми бял мъж от населението"

"10 процента от мъжете са били повече или по-малко изключително хомосексуални (т.е. точки 5 и 6 от скалата) в течение на повече от тригодишен период на възраст от 16 до 55 години, което означава всеки десети бял мъж от населението ".

"8 процента от мъжете са били изключително хомосексуални (т.е. точка 6 от скалата) в течение на повече от тригодишен период на възраст от 16 до 55 години, което означава всеки тринадесети ".

"4 процента от всички мъже са изключително хомосексуални през целия си живот след началото на съзряването си ".



Резултатите от изследването на женската хомосексуалност показват леко по-ниски проценти, но и те са също толкова впечатляващи.

Кинзи е обърнал внимание върху обичайната практика за се наричат "хетеросексуални" само тези, които са изключително хетеросексуални, а "хомосексуални" всички тези, които са имали поне минимален хомосексуален опит. "Хората, наричани "хомосексуални" от юридическа и социална гледна точка", - е писал той, -- "могат да бъдат отнесени към всяка от точките от едно до шест на гореприведената скала" (Кинзи и др., 1948, стр. 651).

Изследователите от Института за Сексуални Изследвания Кинзи потвърдили това важно наблюдение (Бел и др., 1981, стр. 9). Те открили, че сексуалното поведение на 1000 човека от Сан-Франциско, наричани "гейове", попада в точки от две до пет по скалата на Кинзи, тоест фактически съвпада с поведението на една трета от населението на страната. Това позволява да се направи извода, че общото за лицата, наричани "гейове", не е тяхното сексуално поведение, а приетата от тях хомосексуална роля.

Кинзи е придавал особено значение на високия процент на наличие на хомосексуален опит у мъжете с висше образование:

"Именно тези мъже най-често осъждат хомосексуалността, осмиват и презират подобни действия и най-често наказват други мъже за тяхната хомосексуалност. И при това, именно в тази група хомосексуалните действия са най-широко разпространени... Като група, тези мъже ще отричат яростно, че сексуалните им контакти имат каквото и да е отношение към хомосексуалността; но пълните и достоверни анкети показват, че у много от тях физическите реакции към други мъже са много по-силни, отколкото те самите са готови да признаят " (Кинзи и др., 1948, стр. 384).

Самият Кинзи бил поразен от честото срещане на хомосексуално поведение в обществото и постоянно проверявал събраните данни. Накрая, той заключил:

"В продължение на няколко години ни обхващаха съмнения, дали нашите резултати не са били предопределени от разгледания"разрез" на населения или от подбора на индивидите. Само че опитът ни показа, че всяка нова група, с която сме започвали работа, дава почти едни и същи данни. Събирахме анкети и от мегаполисите и от големите градове, малките градчета и селца, изслушвахме хора от различни колежи, църковни училища, университети и частни учебни заведения, премествахме се от една част на страната в друга - и навсякъде данните за това колко често се среща хомосексуално поведения бяха повече или по-малко еднакви ".

"Въпреки, че нееднократно проверявахме и препроверявахме достоверността на всички данни, касаещи сексоложките изследвания, особено значение придавахме на проверката на данните за хомосексуалността " (Кинзи и др., 1948, стр. 625)

Що се отнася до източниците на хомосексуално поведение, то Кинзи, както Фройд, е считал, че всички хора се раждат бисексуални и изборът на сексуалните им предпочитания и удоволствия зависи от много различни причини. Многобройните изследвания са показали, че всяка силна емоция може да послужи за източник на сексуално възбуждение. Той пише: "Психосексуалният образ възниква на основата на по-общия базов физиологически потенциал, който става сексуален, когато човек го опознае чрез опит и психологическа обработка" (Кинзи и др., 1953, стр. 165).

"Като се отчита физиологията на сексуалното възбуждение и млекопитаещата природа на човека, не е трудно да се обясни, защо човек върши едно или друго сексуално действие. Много по-трудно е да се обясни, защо всеки конкретен индивид не намира удоволствие във всички типове сексуално поведение" (Кинзи и др., 1953, стр. 451).

"Мисля, че по-голямата част от сексуалното поведение на човека не е по-сложна, отколкото пристрастията му и антипатиите му към конкретна храна, книги, развлечения и т.н. Във всичко това, огромна роля играят асоциациите. Това означава, че това, което човек е направил веднъж, той ще повтаря или напротив - ще избягва в зависимости от удоволствието, получено при първия опит" (Померой, 1972, стр. 324).

"Този проблем, в края на краищата, е само част от по-големия проблем на избора като цяло: избор на жизнен път, избор на дрехи, избор на храна, избор на жилище и безкрайното количество други избори. Изборът на сексуален партньор придобива голямо значение само поради ограниченията, налагани от обществото, което много по-рядко поставя изисквания към избора на храна или дреха" (Кинзи и др., 1948, стр. 661).

През 1983 г. физиологът Джон ДеЧекко и колегите му от Държавния университет в Сан-Франциско съставили обзор на 228 основни изследвания на сексуалната ориентация, публикувани в 48 издания. При съставянето на обзора се изяснило, че изследователите не само не могат да определят термина "хомосексуалност", но даже не могат и да докажат съществуването на такава особена категория хора (Шивли и др., 1983/84). Това потвърдило гледната точка на Кинзи: хомосексуалният акт не е субект, а обект на желание. "Ако стесним сферата на употреба на термина "хомосексуалност" до минималните й размери, то хомосексуалността или хетеросексуалността на които и да е действия ще може лесно да се определи, като се изхожда от пола на участниците" (Кинзи и др., 1948, стр. 615).

Кинзи създава представа за човешката сексуалност, която значително се отличава от традиционно поднасяното от средствата за масова информация ясно разделение на света на гей и хетеросексуални. Той показва сексуалния опит на хората в неговото удивително разнообразие, което за разлика от много други неща в природата на човека не може да се обясни само на основата на физиологията.

В заключението към главата за хомосексуалността в изследването на мъжкото поведение Кинзи пише:

"Ако всички хора с какъвто и да е хомосексуален опит, или даже само тези, които са с преобладаващо хомосексуално поведение, бъдат в един момент изтребени от населението, няма никакви причини да се предполага, че честотата на срещане на хомосексуалността в следващото поколение би се намалила съществено. Хомосексуалността е играла огромно значение в сексуалното поведение на човека от самото начало на историята, и на първо място, защото тя е изражение на този потенциал, който е залегнал в човешката личност". (Кинзи и др., 1948, стр. 666).

Източници:

Bell, A.P., Weinberg, M.S., and Hammersmith, S.K. Sexual Preference: Its Development in Men and Women. Bloomington, Indiana: University of Indiana Press, 1981.

Kinsey, A.C., Pomeroy, W.P., and Martin, C.E. Sexual Behavior in the Human Male. Philadelphia: Saunders, 1948; Same authors and Gebhard, P.H. Sexual Behavior in the Human Female. Philadelphia: Saunders, 1953.

Pomeroy, W.B. Dr Kinsey and the Institute for Sex Resarch. New York: Harper & Row, 1972.

Shively, M.G., Jones, C., and De Cecco, J.P. "Research on Sexual Orientation" Journal of Homosexuality 9(2/3), Winter/Spring 1983/84:127-36.

Решетка на сексуалната ориентация на Клайн

Доколкото сексуалната ориентация е многомерна, а сексуалните предпочитания често за променливи и временни, далеч не всички хора могат еднозначно да определят сексуалната си идентичност. За да се убедите в това, опитайте се да запълните Решетката на сексуалната ориентация на Клайн [РСОК].

Решетка на сексуалната ориентация на Клайн:

Качество

Минало

Настояще

Идеал

Сексуални влечения

Сексуално поведение

Сексуални фантазии

Емоционални предпочитания

Социални предпочитания

Стил на живот

Самоидентификация



В нея има седем самостоятелни параметъра.

1) Сексуални влечения (хетеро/ хомоеротизъм) - лицата от кой пол ви възбуждат повече и ви привличат като потенциални сексуални партньори.

2) Сексуално поведение (хетеро/ хомосексуалност) - от кой пол са вашите реални сексуални партньори, с кого сте се целували, прегръщали и извършвали други сексуални действия.

3) Сексуални фантазии - хора от кой пол си представяте най-често в еротичните си мечти и при мастурбация.

4) Емоционални предпочитания (хетеро/ хомофилия) - с кого предпочитате да се сприятелявате, да поддържате интимни лични отношения, да си "изливате душата".

5) Социални предпочитания (хетеро/ хомосоциалност) - с лица от кой пол предпочитате да общувате, да работите заедно, да прекарвате свободното си време.

6) Стилът на живот предполага въпроса, дали прекарвате свободното си време предимно в обществото на хетеро-, хомо- или бисексуални хора.

7) Самоидентификацията отразява вашата сексуална идентичност - дали се считате за хомо-, хетеро- или бисексуален.

Всяко от тези качества се фиксира в три измерения на времето - в миналото (5 години назад), в настоящето (за последната година) и в идеалното, желателно бъдеще.

За да измерите сексуалната си ориентация, откопирайте решетката на Клайн и запълните всяка от 21 клетки с цифрите от 0 до 6.

0 - означава, че вашето сексуално влечение, поведение, фантазии и т.н. са били, са или трябва да са идеално насочени изключително към хора от противоположния пол;

1 - че са насочени основно към лица от противоположния, но понякога и към своя пол;

2 - че във вашето еротическо въображение и т.н. преобладават лица от другия пол, но представителите на собствения пол също имат значима роля;

3 - че вашите влечения, сексуални контакти и т.н. са разделени примерно по равно между лица от другия и своя пол;

4 - че в тях преобладават лица от своя пол, но хората от другия пол също играят важна роля;

5 - пълна противоположност на 1;

6 - че вашите влечения, поведение и т.н. са насочени изключително към лица от собствения пол. Доколкото тази скала не предвижда пълната асексуалност, ако нямате никакви сексуални влечения, поведение или фантазии, зачеркнете съответната графа [-].

Вашите показатели по различните скали навярно ще се окажат различни. Можете да ги пресметнете поотделно, като съберете своите оценки в трите колонки и след това разделите полученото на 3. За да изчислите общия си бал на хетеро/хомосексуалност, съберете всички показатели по всички графи и разделете резултата на общия брой попълнени графи (21 или по-малко). Не се смущавайте, ако резултатите се окажат противоречиви: научните категории са условни, а наши чувства са нееднозначни. Направихте ли го? Отлично. Даже и да не сте разбрали нищо ново за своята сексуалност, си изяснихте, че да се определи, както казват социолозите "кой е who", не е толкова просто, даже когато се отнася за самия теб. А нали освен това има и въпроси като "защо" "за какво", "къде", "как", "кой е виновен" и "какво да се прави".


Източници:

Bell, A.P., Weinberg, M.S., and Hammersmith, S.K. Sexual Preference: Its Development in Men and Women. Bloomington, Indiana: University of Indiana Press, 1981.

Kinsey, A.C., Pomeroy, W.P., and Martin, C.E. Sexual Behavior in the Human Male. Philadelphia: Saunders, 1948; Same authors and Gebhard, P.H. Sexual Behavior in the Human Female. Philadelphia: Saunders, 1953.

Pomeroy, W.B. Dr Kinsey and the Institute for Sex Resarch. New York: Harper & Row, 1972.

Shively, M.G., Jones, C., and De Cecco, J.P. "Research on Sexual Orientation" Journal of Homosexuality 9(2/3), Winter/Spring 1983/84:127-36.

Няма коментари: