неделя, 2 март 2008 г.

Една църковна история с фатален край

Йосиф (великотърновски митрополит)

Патриаршеският манастир "Св. Троица" има 934-годишна история. Основан в средата на византийското робство, той става един от предвестниците на Втората българска държава. Самото му местоположение като че ли насочва хода на българската история от старите столици Плиска и Преслав към новата - Велико Търново. Днес "Св. Троица" е един от най-големите и добре поддържани наши манастири. Без помощ от държавата. Тази обител е свързана с имената на Теодосий Търновски, патриарх Евтимий, Иван Александър и Иван Шишман.

"Тук почива прахът на митрополит Йосиф Търновски, началник на военното духовенство през Европейската война."

Йосиф (светско име Йордан Бакърджиев) е духовник от Българската православна църква. От 1914 г. до 1918 г. е Великотърновски митрополит.

Йордан Бакърджиев е бил от бедно семейство и едва 15-годишен става послушник в манастира "Света Троица". Там се подстригва в монашество с името Йосиф. Завършва образованието си в Мюнхен и Женева, след което е назначен за протосингел на Софийската митрополия. Йосиф лично води богослуженията в дворцовия параклис.

В манастира "Света Троица" се запознава с Негово Величество княз Фердинанд. Йосиф попада в орбитата на царското внимание и е изпратен да учи на царски разноски. Фердинанд и Йосиф често беседват насаме и обществото е скандализирано от влюбените погледи, които си разменят.

През 1918 г. на Фердинанд гостува Мюнхенският архиепископ Фаулхабер, аристократ и личен приятел. За когото е организирано специално посрещане, превърнало се една нощ в оргия, в която участва и митрополит Йосиф. След няколко дни той се разболява тежко - по думите на Каравелова "от немилостив недъг". Получил е тежки вътрешни разкъсвания, които лекарите и след две спешни операции не успяват да оправят. До последно обаче цар Фердинанд не идва да го навести. Митрополит Йосиф все пак пита и моли за това. Той издъхва месец и половина след злополучната оргия само на 48 години.

Йосиф 07/09/1901-30/04/1918 Йордан Рафаилов Бакърджиев утвърден на 21/09/1901

Няма коментари: