неделя, 2 март 2008 г.

Отново за лечението на хомосексуалността

ЛЕКУВА ЛИ СЕ ХОМОСЕКСУАЛНОСТТА

Американската Асоциация на психолозите, за пореден път отправи остро изявление срещу псевдонаучните среди, които се опитват да поддържат принципите на т.нар. "конверсионна" терапия, в която се опитват да се лекуват хора с различна сексуална ориентация. Асоциацията обръща внимание, че това е шарлатански подход към нормален елемент на човешката природа, какъвто се явява хомосексуалната ориентация. Подобна "изменяща" терапия все още прилагат някои религиозни организации и сектантски структури, които са далеч от науката, доказала нормалността на посочената сексуална ориентация. Разглеждането на сексуалността като грях и порок е подигравка към научните изследвания и научните среди. Опитите за опровергаване на доказани научни факти само подронват престижа на елитни научни екипи, които изграждат медико-социалното разбиране на човешкото съществуване.

Асоциацията обръща внимание, че често тези псевдонаучни организации използват поставени лица за доказване и опровергаване на научна теза, с което заблуждават населението, попаднало под тяхното влияние. Не на последно място се обръща внимание, че т.нар. Национална асоциация за изучаване и терапия на хомосексуалността", която прилага този т.нар. "конверсионен метод" и произвежда "екс-гейове" и "екс-лесбийки", всъщност е дълбоко свързана с христианския фундаментализъм, с което се подронват престижа както на научните, така и на някои религиозни структури.

На състоялата се тази година научна конференция по психология в Ню Орлеанз, се приема и официален документ, който осъжда опитите за превръщане на гейовете и лесбийките в "нормални", срещу което ще се бори и по-нататък в своята дейност Американската Асоциация на психолозите, както и Американската психиатрична асоциация, които са алармирали и централата на Световната здравна организация за все още съществуващите подобни течения в псевдонаучните среди.

Уейн Бесън, който е ръководител на организацията "Truth Wins Out", която също провежда борба срещу подобни опити, споделя: "Асоциацията на психолозите оказа силна съпротива на шарлатанството в науката и не отстъпи дори на опитите на някои политици, които се опитаха да я потиснат, вливайки пари иззети от данъкоплатците, вкл. и гейове и лесбийки, за признаване на конверсионната терапия като законна. В своите изводи, членовете на Асоциацията на психолозите се ръководят изключително от резултатите заслужили доверие като научни изследвания и спазващи стриктно законите на науката и научната практика".

В заявлението на Асоциацията на психолозите се казва още: "В продължение на три десетилетия беше доказано, че хомосексуалността не е умствено разстройство и заболяване, поради което няма никаква нужда от нейното лечение". Освен това, Асоциацията заявява, че конверсионната терапия има значителна вреда върху психичното здраве на пациентите, опитващи се да се "избавят" от хомосексуалността.

Няма коментари: