неделя, 16 март 2008 г.

Някои въпроси и техните отговори

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА ХОМОСЕКСУАЛИЗМА

Защо хората трябва да бъдат информирани по въпроси, свързани с гей-мъжете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните?

Какво е хомосексуалността/бисексуалността?

Кое причинява хомосексуалността?

Каква е разликата между сексуално предпочитание и сексуална ориентация?

Какво е да си гей?

Как да разбера дали съм гей?

Кога гей-мъжете и лесбийките разбират за пръв път, че са такива?

Колко са гей-мъжете и лесбийките?

Може ли по външния вид на човек да се познае дали той/тя е гей или лесбийка?

Лесбийките и гей-мъжете мразят ли хората от срещуположния пол?

Лесбийките и гей-мъжете искат ли да бъдат от другия пол?

Какво са трансродовостта(трансджендерността) и трансполовостта(транссексуалността)?

Хомосексуалността болест ли е?

Хомосексуалността неморална ли е?

Нормално ли е някой да е гей или лесбийка?

Гей-мъжете и лесбийките имат ли продължителни връзки?

Трябва ли на гей-мъжете и лесбийките да се забранява да упражняват определени видове занятия?

Ако гей-мъже или лесбийки отглеждат дете, няма ли и то да стане хомосексуално?

Защо лесбийките и гей-мъжете са толкова показни?

Какво означава хетеросексизъм?

Какво е хомофобия?

Какво означава Queer*?

Защо гей-хората се нуждаят закони за гей-правата им? Това не е ли търсене на специални предимства?

На кого трябва да кажа?

А какво за секса?

Как да се науча да се харесвам?

· Защо хората трябва да бъдат информирани по въпроси, свързани с гей-мъжете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните?

Осведомеността на хората по тези въпроси спомага за отслабването на хетеросексизма* и хомофобията**. Така животът на всеки от нас става по-естествен, по-плодоносен и на работното място, и у дома. Обогатява се културата на всички ни. За един гей-младеж усещането за прием и разбиране може да бъде въпрос на живот и смърт, понеже е твърде вероятно той/тя да изпитва депресия и да бъде отхвърлен(а) от приятелите и/или семейството си. Случаите на самоубийство при гей-подрастващите са 2-3 пъти повече, отколкото при хетеросексуалните подрастващи.

*, ** Четете по-надолу за изясняване на тези понятия.

Какво е хомосексуалността/бисексуалността?

Хомосексуални са хората, които се привързват и/или изпитват сексуално привличане към лица от същия пол. Бисексуални са хората, които се привързват и/или изпитват сексуално привличане към лица и от единия, и от другия пол. Изразът хомосексуален е медицински термин от началото на XX век и повечето хора днес предпочитат изразите гей-мъж или лесбийка. Лекарите и психолозите вече не считат за заболяване тези проявления на сексуалността. Хомосексуалността и бисексуалността са много повече от форми на сексуално поведение. Част от нея са и чувствата и взаимоотношенията между хората, които изграждат човешката личност като естествена и завършена.

Кое причинява хомосексуалността?

Вероятно по-добрият въпрос е:

Кое определя сексуалната ориентация? (хетеро-, би- или хомосексуалност).

Сексуалната ориентация зависи от доста сложни фактори. Все по-уверено се смята, че всеки човек има някаква основна сексуална ориентация, която се проявява като хомо-, би- или хетеросексуални взаимоотношения с други хора. Без да има сигурни доказателства, според някои изследователи сексуалността е определена по рождение. Човек може в продължение на много години да не я разпознае или да не я признава сам на себе си или пред другите. Веднъж осъзната обаче, тя не проявява склонност да се променя.

Каква е разликата между сексуално предпочитание и сексуална ориентация?

Изразът предпочитание предполага че човек може да избира сексуалността си. Ориентация не предполага такава възможност. Според повечето гей-мъже, лесбийки и бисексуални хора, изразът сексуална ориентация съответства по-добре на житейския им опит, отколкото сексуално предпочитание*.

* Тоест, човек не може да избира да бъде или да не бъде гей-, би- или хетеросексуален. (бел. прев.)

Какво е да си гей?

Мъже, които се наричат гей, изпитват сексуално привличане към мъже и се влюбват в мъже. За тях сексуалните им усещания към мъже са напълно нормални и естествени. Тези усещания и чувства възникват още в детството им и продължават и след пубертета.
Често се казва, че 1 от всеки 10 души е гей или лесбийка. Това означава, че във всяка голяма група от хора обикновено има няколко гей-мъже или лесбийки. Не можете обаче да знаете кои са те, освен ако те самите не желаят да ви го разкрият. Въпреки че гей-мъжете, лесбийките и бисексуалните хора не се резличават от другите, усещането при общуването с тях често е малко по-различно.

Как да разбера дали съм гей?

Възможно е да не знаете как да назовете сексуалните си усещания. Не е нужно решавате това тук и сега. Сексуалната самоличност се развива постепенно. Повечето подрастващи момчета са изключително сексуални през годините на пубертета (обикновено между 11 и 15 годишна възраст), когато тялото започва да се изменя и хормоните потичат по новите си пътища в него. Тогава сексуалните усещания може да са толкова силни, че да не отнасят до даден човек или ситуация, а по-скоро да се проявяват като че без причина. С израстването си постепенно ще разберете като какъв(каква) ви определят те и към кого усещате привличане.
Момчета и мъже, които са гей, откриват че с времето интересът им към мъже и момчета става все по-ясно изразен и сигурен. Можете да се окажете влюбен в съученика си, или да хлътнете по даден мъж. На около 16-17 годишна възраст много гей, лесбийки и бисексуални млади хора започват да мислят как биха могли да се определят. Други обаче предпочитат да изчакат.

Кога гей-мъжете и лесбийките разбират за пръв път, че са такива?

Няма точна възраст, на която човек разбира че той или тя е лесбийка или гей. Някои гей, лесбийки и бисексуални хора долавят ориентацията си по време на израстването си, или по-рано. Хората могат да осъзнаят сексуалната си ориентация в произволен момент от целия си живот. Заради силния натиск на обществото, което иска всеки да е хетеросексуален, някои хора не се самоопределят като гей, лесбийка или бисексуални докато не достигнат по-зряла възраст, може би дори след дългогодишен хетеросексуален брак.

Колко са гей-мъжете и лесбийките?

Въпреки че това е трудно да се прецени, институтът "Кинси" предполага, че 10% от цялото население са лесбийки или гей-мъже. Гей-мъже и лесбийки се срещат сред всякакви професии, расови групи, социални и икономически нива. Личностите и интересите на гей-мъжете и лесбийките са толкова разнообразни, колкото и при хетеросексуалните хора.

Може ли по външния вид на човек да се познае дали той/тя е гей или лесбийка?

Не. Лесбийките и гей-мъжете са толкова разнообразни по маниери, облекло и начин на живот, колкото са и хетеросексуалните хора. Въпреки разнообразието обаче, има много натяквани от обществото представи за женствени мъже и мъжествени жени. Някои гей-хора наистина са такива, но огромното мнозинство от лесбийки и гей-мъже не пасват на тези стереотипи. Тяхната сексуална ориентация остава незабелязана за обществото.

Лесбийките и гей-мъжете мразят ли хората от срещуположния пол?

Не. Лесбийките са лесбийки защото желаят любовни отношения с жени. Гей-мъжете са гей, защото желаят любовни отношения с мъже. Тези отношения не възникват поради омраза към другия пол*.

*...а поради афинитет към собствения пол. (бел.прев.)

Лесбийките и гей-мъжете искат ли да бъдат от другия пол?

Не. Много от гей-мъжете и лесбийките приемат или отказват да влизат в ролята на натяквана, стеротипна представа за един или друг пол. Това не значи, че искат да бъдат от другия пол. Ако един човек е гей, лесбийка или бисексуален, това означава, че той напълно приема реалния си пол и се чувства естествено и в хармония с тази реалност.

Какво са трансродовостта(трансджендерността) и трансполовостта(транссексуалността)?

Тези понятия НЕ се изключват взаимно. За да ги разберем, трябва да подчертаем разликата между биологични пол и социалния пол. Биологичен е полът, който е физиологично налице по рождение. Социалният пол отразява обществената нагласа за това как трябва да се облича и държи човек.
Трансродов е човек, чието чието психологично аз се различава от онова, което обществото очаква според неговия физиологичен пол по рождение.
Трансполов е човек, при който има противоречие в половата принадлежност между тялото и мозъка. Такива хора понякога преминават медицинска терапия, за да променят физиологичния си пол -- така че да пасва на вътрешната им, умствена идентичност за пол.
Травестити са хората, които се обличат в дрехи, които обществото очаква от срещуположния пол, а не за физиологичния им пол по рождение.
Трансродовите, трансполовите и травеститите могат да имат различна сексуална ориентация.

Хомосексуалността болест ли е?

Изследванията показват, че сексуалната ориентация на хората няма нищо общо с тяхното умствено здраве, нито с емоционалната им стабилност. През 1973 г Дружеството на американските психиатри премахва хомосексуалността от официалния списък на психиатричните разстройства. През 1975 г Дружеството на американските психолози също взема подобно решение.

Хомосексуалността неморална ли е?

В последните години мнозина теолози и духовници вече гледат на сексуалните взаимоотношения през призмата на любовта, взаимопомощта, себеотдаването и отговорността между партньорите, без да обръщат внимание на пола им. Изследванията сочат, че религията има вековни традиции по отношение на еднополовите съюзи. Някои религиозни традиции продължават да учат, че хомосексуалността е неморална. В същото време обаче ръководствата на много църкви приемат и подкрепят общността на гей-мъжете, лесбийките и бисексуалните хора и са отворени за тях. Духовните водачи на такива църкви окуражават членовете си да задълбочават и изявяват вярата си с придържане повече към основните вярвания, отколкото към древни закони и обичаи.

Нормално ли е някой да е гей или лесбийка?

Да. Съвсем естествено е някой да чувства привличане към човек от своя пол. Макар че нашето общество не окуражава такива взаимоотношения. Много хора отблъскват тези чувства от себе си заради предразсъдъци към гей-мъжете, лесбийките и бисексуалните хора.
Всяка култура определя сама за себе си кое е естествено или нормално, така че тези понятия да пасват на нейния си възглед за света. Историците намират, че хомосексуалността съществува от самото начало на човечеството. Според антропологични изследванията, лесбийките и гей-мъжете са присъствали при всяка култура. Лесбийки и гей-мъже има на всяко социално, икономическо или образователно ниво, както и сред всички расови групи. Хората могат да участват в семеен живот и да имат деца независимо от сексуалната си ориентация.
Повечето учени експерти смятат, че сексуалната ориентация на човека се определя в най-ранната му възраст, може би дори по рождение. Ако някой е себе си, независимо дали е гей, лесбийка или хетеросексуален, той е здрав и нормален човек. Истински важното тук е да се научим да се харесваме такива, каквито сме.
Самоопределянето като гей или лесбийка включва в себе си едновременно: и емоционално отдаване към хора от същия пол, и пълноценно участие в средата на съответния човек.

Гей-мъжете и лесбийките имат ли продължителни връзки?

Продължителните взаимоотношения са общо явление. Поради обществения натиск срещу лесбийките и гей-мъжете обаче, тези партньорства често остават скрити. Браковете между хора от един и същи пол към момента не се признават в повечето държави и на съжителстващите еднополови партньори се отказват множество предимства, които се дават на законните съпрузи. Все повече работодатели (между които и Калифорнийския университет) към момента осигуряват такива предимства, но те не са гарантирани от закона. При това обаче признаването на партньорството често остава без част от обичайните си проявления в обществото (напр. известия за брак и смърт) и на работното място (снимки на семейните близки върху бюрото, светски покани и т.н.).

Трябва ли на гей-мъжете и лесбийките да се забранява да упражняват определени видове занятия?

Сексуалната ориентация на някого не влияе на квалификацията, способностите и уменията му/й при упражняване на занятие и професия. За съжаление обаче, някои хора вярват, че на гей-мъжете и лесбийките трябва да се забранява да упражняват някои професии като например учител или здравен работник. Според тях гей-мъжете и лесбийките са сексуално безотговорни и на тях не може да се разчита така, както на хетеросексуалните, особено при работа с деца. Реално обаче е много добре документирано, че огромната част от посегателствата върху деца са дело на хетеросексуални хора.

Ако гей-мъже или лесбийки отглеждат дете, няма ли и то да стане хомосексуално?

Изследванията ясно показват, че вероятността децата на гей-родители (жени или мъже) да се окажат също гей, не е по-голяма от тази за децата на хетеросексуални родители. Повечето лесбийки, гей-мъже и бисексуални хора имат хетеросексуални родители. Гей-мъжете, лесбийките и бисексуалните хора са също толкова добри родители, колкото и хетеросексуалните хора. Разбира се, деца, които са отглеждани в нетрадиционно семейство могат да се сблъскат с множество обществени предразсъдъци. Все по-малко деца израстват в двучленно сплотено хетеросексуално семейство. Лесбийските семейства и тези на гей-мъже са просто едни от много типове семейства, които съществуват.

Защо лесбийките и гей-мъжете са толкова показни?

Често обвиняват гей-мъжете и лесбийките в показност (носене на крещящи дрехи, участие в демонстрации за правата на гей-мъжете и лесбийките, че често говорят и пишат за хомосексуалността, че се държат за ръце пред други хора и т.н.). Нашата култура на учи, че е по-приемливо да бъдем тихи и невидими (на тъмно). Всякаква откритост на лесбийско или гей-идентичност се окачествява като показност или демонстративност. В същото време обаче рядко някой се сеща да укори хетеросексуалната показност. Подразбирането за хетеросексуалност в обществото е толкова силно, че човек винаги бива смятан за хетеросексуален, освен ако сам(а) не твърди че е лесбийка или гей-мъж. В резултат на това в общественото съзнание просто няма достатъчен брой положителни положителни примери за лесбийки, гей-мъже или бисексуални хора. Излизането на светло често е необходимо за да се избегне подразбирането за хетеросексуалност.

Какво означава хетеросексизъм?

Хетеросексизъм е когато някой счита, че всички хора са хетеросексуални. Това е вид подтисничество или дискриминация (сходно на расизма, сексизма, класовата дискриминация и т.н.), които са насочени към гей-мъже, лесбийки и бисексуални хора. Хетеросексизмът дава на хетеросексуалните хора права и предимства, които отказва на гей-мъжете, лесбийките и бисексуалните хора (например семейни права и право на посещение в болницата).

Какво е хомофобия?

Хомофобията е нерационален, безпочвен, без разумни основания страх, отвращение или омраза към гей-мъже, лесбийки или бисексуални хора, или от собствени хомосексуални усещания. Хомофобията се отнася до вътрешното неудобство, което някои изпитват по отношение на поведение, възглед или отношение, които не се съчетават с традиционните представи за даден пол. Хомофобията се изразява в личностното поведение (презрително използване на етикети като педераст, унизителни шеги, рисунки, словесна или физическа атака), както и чрез дискриминационна политика -- отказване на здравно обслужване, на пенсионно осигуряване, на жилищни облекчения. Резултатите от хомофобията са страх от познанство, приятелство и общуване с гей-мъже, лесбийки или бисексуални хора; боязън от най-малкото отклонение от възприетото поведение за съответния пол.

Какво означава Queer*?

Думата queer* не се приема от всички гей-хора. Някои хора днес предпочитат да използват този някога унизителен израз, като обща дума за всички лесбийки, гей-мъже, бисексуални или трансродови. Други обозначават с тази дума само тези от гей-общността, които са политически активни. Други гей-хора обаче не харесват този израз и се възмущават от употребата му. Освен това думи като dyke** и fag*** също се употребяват като обидни, но мнозина ги употребяват с чувство на гордост. Това е един от многото примери за разнообразието от мнения в гей-общността.

* Queer -- буквално странен, особен. На български е трудно да се намери термин със същия заряд (бел.прев.)

** Dyke -- буквално дига, насип, отводнителен канал. Презрителен етикет за лесбийка. (бел.прев.)

*** Fag -- буквално фас, отрепка, прислужник, роб. Използва се като разговорното педал на български. Презрителен етикет за гей-мъж. (бел.прев.)

Защо гей-хората се нуждаят закони за гей-правата им? Това не е ли търсене на специални предимства?

В момента няма федерална* защита на лесбийки и гей-мъже, които са жертва на дискриминация. Стремежът за узаконяване на гей-правата НЕ е намерение да се дават специални предимства на гей-мъже, лесбийки, бисексуални или трансродови хора. Вместо това, целта е законите за гражданските права да бъдат съобразени с възгледа, че всички хора имат равни права на блага като работа, жилище и бизнес услуги без страх от дискриминация. За съжаление, в много щати* лесбийки, гей-мъже и бисексуални хора могат да бъдат (и са) уволнявани от работните им места; отказва им се жилище, кредит или застраховка само заради сексуалната им ориентация. По подобен начин се е водела дискриминация и на расова, етническа, религиозна, възрастова основа, на основата на физически недъзи или на полова основа. Дискримацията заради сексуална ориентация и останалите изброени, са основани по-скоро на предразсъдъци и невежество, отколкото на точна информация.

* Има се предвид ситуацията в САЩ. (бел. прев.)

На кого трябва да кажа?

Излизането на светло е процес, в който трябва да приемете за самите себе си факта, че сте гей или бисексуални, както и да разсъдите доколко самите вие искате сексуалната ви ориентация да се знае от другите. За съжаление НЕ всички ваши познати ще са във възторг от това че сте гей. Много е трудно да се прецени кой е способен да понесе това знание и да ви подкрепи. Някои приятели може би ще ви приемат. Някои могат да се отвърнат от вас и да кажат на трети хора без ваше позволение. Особено пред семейството признанието може да е много трудно. Някои семейства са много сплотени и членовете им се подкрепят един друг. Но някои лесбийки или гей-младежи могат да се озоват на улицата, изгонени от разярените си родители.
Много е важно да има някой, с когото да можете да споделите, понеже не е нормално, нито здравословно млад човек да пази в тайна една толкова важна част от себе си и своя живот.

А какво за секса?

В нашето общество не се поощрява открития разговор на сексуални теми. Много е важно обаче да обсъждаме с някого дали се чувстваме готови да правим секс или не сме; какво харесваме в секса и какво не; какви са очакванията ни от взаимоотношенията ни с партньора. Много е важно да обсъждаме дали сме изложени на опасност от зараза с ХИВ* (вирусът, който причинява СПИН**), или други заболявания, предавани по полов път, (например херпес).

*ХИВ (HIV). Вирус, който може да причини имунна недостатъчност у човека. Вирус, който уврежда способността на човешкия организъм да се бори със всякакви заболявания. Човек, който носи вируса ХИВ може дълго да не се разболее от СПИН. Досега няма напълно ефективна ваксина срещу този вирус. (бел. прев.)

**СПИН (AIDS). Синдром на придобитата имунна недостатъчност. Състояние на човешкия организъм, при което той не може да се бори ефективно със заболяванията. СПИН е болест, която може да се причини от ХИВ-вируса и завършва със смърт. (бел.прев.)

Как да се науча да се харесвам?

Всички хора имат право на добро самочувствие. Всеки от нас е ценно човешко същество. Постигането на добро самочувствие е много важно. За младите гей-мъже и лесбийки е много трудно да се чувстват добре такива, каквито са, понеже всички наоколо смятат, че сме болни или сбъркани или обречени на нещастен живот. Когато смятаме че трябва да се крием в себе си, може да се чувстваме самотни, изплашени и депресирани, особено ако няма с кого да поговорим за сексуалната си ориентация.
Като млади гей- или бисексуални хора, ние бихме могли постепенно да се научим да се харесваме каквито сме. За това може да помогне четенето на добри книги по темата -- книги, в които има точна информация, които са писани от гей- и бисексуални хора, които водят пълноценен живот. За това може да помогнат и срещи с други като нас, защото така научаваме, че гей- и бисексуалните хора са също толкова разнообразни, колкото и всяка друга група хора.
За това може да помогне и изричането на ум на простата фраза:

Аз съм гей и се чувствам добре.

Помнете: Да сте гей е нормално и естествено, също колкото нормално и естествено е други хора да са хетеросексуални.

Няма коментари: