неделя, 2 март 2008 г.

Проучвания в областта на хомофобските изстъпления и настроения

ПРОУЧВАНИЯ

В САЩ през 2001 г. Фондация Henry J. Kaiser Family провежда две национални допитвания до общественото мнение: едното се провежда сред хомосексуални и бисексуални лица; другото се базира на представителна извадка от широката общественост. Оценките на броя мъже и жени в САЩ, самоопределящи се като хомосексуални или бисексуални значително варира. Проучването се основава на случайна извадка от домакинства в 15 града в САЩ, за които се смята, че имат най-голяма концентрация на лесбийки, гей и бисексуални. Телефонни интервюта са проведени с 405 случайно избрани граждани, самоопределили се като хомосексуални и бисексуални лица от същата извадка. Проучването установява, че:

74% от ЛГБ хората са били обиждани заради сексуалната си ориентация, а около една трета са били жертва на физическо насилие.

Повече от три четвърти (76%) от лесбийките, гей и бисексуалните споделят, че има повече обществено приемане спрямо тях в сравнение с предходни години.

Гей мъжете (81%) са малко по-склонни да мислят, че в последните години има повече приемане в сравнение с лесбийките (66%) и бисексуалните (67%).

Почти всички (93%) хомосексуални жени и мъже не крият сексуалната си ориентация от хетеросексуалните си приятели, като повечето от тях (84%) са споделили пред семейството и близките си, колегите (72%) и съседите си (66%).

Една трета (34%) споделят, че семейството им или член от семейството им са отказали да ги приемат заради сексуалната им ориентация.

Почти от две трети (64%) са споделили пред лекарите си за своята сексуална ориентация, като 44% са били попитани от лекарите си за сексуалната им ориентация.

Мнозинството (76%) от хомосексуалните и бисексуалните мъже и жени споделят, че са преживели или познават някого, който е преживял дискриминация в една или повече от следните области: кандидатстване в колеж, университет или училище; кандидатстване или запазване на настоящата месторабота; наемане на апартамент или закупуване на къща; здравеопазване; служене в армията.

Повече от една четвърт (28%) от хомосексуалните и бисексуалните жени и мъже докладват, че живеят на семейни начела с партньора си, а три четвърти споделят, че имат желание да сключат законен брак с партньора си.

Осем процента от хомосексуалните и бисексуалните жени и мъже са родители или попечители на деца под 18 години, което живее в дома им. Сред тези, които не са родители, почти половината (49%) биха желали да осиновят свое дете.

Няма коментари: