неделя, 2 март 2008 г.

Престъпления и хомосексуализъм

ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Когато хомосексуален човек е обвинен в престъпление, моля отнасяйте се към него както бихте се отнесли към всеки друг човек. Както не отразявате изрично сексуалната ориентация на хетеросексуален заподозрян, би следвало да прилагате същия стандарт спрямо хомосексуален или бисексуален или транссексуален заподозрян.

Измамно заблуждение е да се предполага, подразбира или да се внушава на другите съществуване на причинно-следствена връзка между сексуална ориентация и криминално деяние или неморално поведение. И хомосексуалните, и хетеросексуалните извършват престъпления. Но спекулацията - или чрез директно твърдение или чрез умишленото цитиране на чужди изказвания с такъв контекст - че хомосексуалните са по-склонни да извършват престъпление заради сексуалната си ориентация е изключително оскърбително. Това също се отнася за спекулации, че криминалните действия на някой хомосексуален е признак за цялата ЛГБТ общност.

Стереотипите увековечават митовете. Например, крайно десните екстремисти претендират, че хомосексуалните са сексуални насилници и вероятно педофили. Тези безпочвени стереотипи само правят от криминалните публикации сензация и подхранват анти-гей настроения.

Прибързаните твърдения могат да подхранват слухове за сексуалната ориентация на някоя от замесените страни. Сексуалната ориентация на престъпник или жертва невинаги е очевидна само от обстоятелствата около престъплението или резултатите от предварителното разследване. Ако сексуалната ориентация на човек е от значение, моля проучете, за да я установите фактически, отколкото да разчитате на спекулации или слухове.

Поставяне на етикети „сексуална ориентация”. По правило, избягвайте да слагате етикета „хомосексуален”, „гей” или „лесбийка” на действия или чувства, освен ако не бихте сложили на същите действия или чувство етикета „хетеросексуален”, ако тя беше извършена от човек с друга сексуална ориентация.

Неточното докладване на престъпления от омраза може неумишлено да доведе до страх от и омраза към хомосексуални. Личните атаки и криминалните деяния могат да са насочени към една единствена жертва, но с деянието извършителят често цели да покаже на ЛГБТ, че законът позволява те да бъдат жертва на дискриминация и злоупотреба (всъщност жертвите на престъпленията от омраза към хомосексуалните са често хетеросексуални, заподозрени, че са хомосексуални). Моля отразявайте подробностите по престъплението и социалните последствия, базирайки се на фактите по случая. Предполагането, че жертва, която е открито хомосексуално лице, носи отговорност за това, че е атакувано или че атаката е оправдана поради нежелан опит за сексуално сближаване („страх от хомосексуални”), често изопачава криминалното или правно разследване.

Хора с крайни възгледи омаловажават престъпленията от омраза. Някои хора могат да обобщят, че всички престъпления са престъпления от омраза. Молим ви да изложите пред читателите, слушателите или зрителите си фактите така, че те сами да стигнат до заключението дали жертвата на престъплението е станала мишена поради неговата или нейната сексуална ориентация или полова принадлежност.

Няма коментари: