неделя, 2 март 2008 г.

За сексуалните предрасъдъци

СЕКСУАЛНИТЕ ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ


Представям на вниманието ви една статия, която намерих в сайт на Калифорнийския университет, Катедра по психология. Статията засяга един от най-големите проблеми на ЛГБТ хората, а именно сексуалните предрасъдъци или както сме свикнали да ги наричаме хомофобията. Поради големия размер на статията, тя е разделена на 5 части и това е първата от тях. Приятно четене.

Сексуалните предразсъдъциХората с хомосексуална или бисексуална ориентация почти винаги са били заклеймявани. Със зараждането на гей-движението в края на 60-те години на миналия век, обаче на осъждането на хомосексуалността като нещо неморално, криминално и болестно започва да се гледа с все по-голямо съмнение. Когато Американската Психиатрична Асоциация сваля хомосексуалността от листа с психични заболявания през 1973г, въпросът защо някои хетеросексуални таят силно негативни чуства към хомосексуалните се подлага на сериозни научни изследвания.

Хомофобия.
Обществената неприязън към сексуалната ориентация е синтезирана с термина хомофобия, за първи път използван от хетеросексуалния психолог George Weinberg в края на 60-те. Уейнберг използва думата за да обозначи стах на хетеросексуалните от присъствието на хомосексуални, а също и като термин за самоотрицание/авто-неприязън на хомосексуалните. За първи път думата присъства в печатно издание през 1969 и подробно е разгледана в книгата му "Society and the Healthy Homosexual" през 1972г. В American Heritage Dictionary (издание 1992г.) хомофобията е дефинирана като
"антипатия, омраза към гей или хомосексуални или към техния начин на живот или култура" и като "поведение или действие, базиращо се на тази омраза". Според други определения хомофобията се разглежда като нерационален страх от хомосексуалността.

Хетеросексизъм.
Горе-долу по същото време хетеросексизъм се появява като
термин, третиращ идеологическа система, отричаща, забраняваща и петняща всяка не-хетеросексуална форма на поведение, идентичност, отношения или общественост (Herek, 1990). Използването на термина хетеросексизъм хвърля светлина върху приликите между антигей отношението и другите форми на предрасъдъци, като расизъм, антисемитизъм и сексизъм. Подобно на другите предрасъдъци (расизъм, сексизъм) хетеросексизмът прониква в обществените обичаи и институции. Той се проявява чрез двойнствения процес на невидимост и атака. Хомосексуалността обикновено остава невидима, когато хора с хомосексуално поведение станат видими в обществото те са обект на атака от страна на същото. Примери за хетеросексизъм в САЩ са продължаващата забрана за служба на лезбийки и гейове в армията; широкоразпространената липса на защита от анти-гей дискриминацията, враждебността срещу хомосексуалните връзки, наличието на закони срещу содомията в повече от 1/3 от щатите. Въпреки че използването на двете думи още не е конкретизирано, се приема че хомофобия се използва за да се означи индивидуално анти-гей поведение, докато хетеросексизмът се отнася повече за идеологии и институционализирано анти-гей поведение на обществено ниво.

Ограничения.
Публичното и научното внимание към анти-гей враждебността бележи повратна точка в изследванията на тази враждебност. Въпреки това, правят впечатление някои неясноти при използването на описаните дотук термини. Критиците коментират, че термина хомофобия е проблематичен по поне две причини:

Първо, направените опити не показват, че е уместно анти-гей отношението на хетеросексуалните да се разглежда като фобия в медицинския смисъл на думата. Всъщност ограничените данни, с които разполагаме, сочат че много хетеросексуални, изразяващи омраза към гей и лезбийките не проявяват типичните за една фобия симптоми (вж. Shields & Harriman, 1984).

Второ, използването на думата хомофобия, предполага анти-гей предубеността да е индивидуална, клинична единица, а не социален феномен, коренящ се в културни идеологии и междугрупови отношения. Нещо повече- фобията като състояние предполага чувства на дисфункция и неприязън, докато анти-гей предрасъдъците са често силно функционални за хетеросексуалните, които ги проявяват. При навлизането на анти-гей манталитетът в консервативните политически и религиозни идеологии след 80-те, тези ограничения стават все по-проблематични. Все пак трябва да се каже, че хетеросексизъм слага фокус на макро ниво върху културни идеологии, вместо върху индивидуални отношения, поради което не е еквивалентен на термина хомофобия.

Сексуални предразсъдъци
И така, научният анализ на психологията на анти-гей отношенията се облекчава от един нов термин -
сексуални предрасъдъци. Широко тълкувани сексуалните предрасъдъци се отнасят към всички негативни отношения, на основа сексуална ориентация, независимо дали жертвата е хомо, би или хетеросексуална.Поради сегашната обществена ситуация на сексуалността, такива предрасъдъци са почти винаги насочени срещу хора, въвлечени в хомосексуални отношения или самоопределящи се като гей, лезбиики или бисексуални (Herek, 2000). Както и при другите форми на предрасъдъци, сексуалните такива имат три отличителни особености:

1) Това е отношение (т.е. оценка или преценка).

2) Насочени са към определена социална група и нейните членове.

3) Те са негативни, враждебни. Свързването на негативните отношения на хетеросексуалните към хомо и бисексуалните с термина сексуални предрасъдъци, а не с термина хомофобия има няколко сериозни предимства.

Първо, сексуалния предрасъдък се поддава на описание, за разлика от хомофобията, той не предполага априори допускане за произход, динамика и мотивация за анти-гей отношението.

Второ, терминът предрасъдък категорично свързва изучаването на анти-гей враждебността с богата база от изследвания на други предрасъдъци (цвят на кожата, пол и пр.)

Трето, използването на фразата сексуален предрасъдък не се нуждае от допълнителни доказателства, че анти-гей отношенията са принципно нерационални и вредни.

Няма коментари: