неделя, 16 март 2008 г.

Хомосексуализмът в медиите

МЕДИИ И ХОМОСЕКСУАЛНОСТ

Все по-безпристрастното и точно отразяване в медиите е изиграло съществена роля в повишаването на общественото съзнание и разбирането за живота на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните. Въпреки това, немалко журналисти и издатели все още срещат трудности в отразяването на тези въпроси в една все по-сложна и задължаваща ги среда.

Медийното отразяване на нашето общество е на много нива и измерения. В резултат от това, отчитането му все още е свързано с опростени предсказуеми „про-гей” и „анти-гей” дуализми, които правят лоша услуга на читателите, търсещи информация на тема равноправие и факти за обществото ни. Както показват публикации от чуждестранната преса, невярната информация и схващания могат да се поправят, ако журналистите старателно проучват фактите и разобличават митовете, които често са срещу нас.

Необходимо е журналистите да разграничават излагането на гледни точки за въпроси, касаещи лесбийки и гей, и клеветническата риторика, която подхранва предразсъдъците и дискриминацията. Скандалните и провокативни коментари могат да имат новинарска стойност, но те не трябва да бъдат използвани ако се търси „обективният поглед” в една новина.

За съжаление, анти-гей организации и институции продължават да търсят скандала и сензацията в материалите си като публикуват непроверена информация, крепяща се на истории, анонимни източници и слухове. Това, независимо от добрите намерения на репортерите, стремящи се към достоверно и безпристрастно отразяване на събития, обезценява качеството и значението на журналистиката.

В ера, когато живота на хомосексуални, бисексуални и транссексуални е все по-свързан и зависещ от отразяването в медиите на теми като семейство, религия, спорт, политика и др., ние, Българската гей организация „Джемини” се чувстваме ангажирани да бъдем своевременен и достоверен източник за журналистите. БГО „Джемини” вярва, че безпристрастното и достоверно отразяване на събитията дава възможност на читателите, зрителите и слушателите да изградят свое мнение и да достигнат до заключения, основаващи се на фактическа информация и подходящ контекст.

Няма коментари: