неделя, 2 март 2008 г.

Социални аспекти на страховете на хомосексуалните

ГЕЙ ЛИ СИ И СТРАХ ЛИ ТЕ Е ДА СИ ПРИЗНАЕШ?

Изследване на Американската агенция за изследване на половете показва , че 50 % от всички момчета и 30 % от всички момиче през последните петнадесет години са имали дори един хомосексуален акт. Но това не означава, че те всички са хомосексуални . Ако цитираме сексолога доктор Джон Мани, какъвто и да е живият организъм той не може да показва 100 % мъжко или женско сексуално поведение. Всички ние имаме характеристики, и хормони на двата пола - и всички ние сме бисексуални. Модерните проучвания показват, че около 5 - 6 % ( по други данни до 10 %) от всички мъже и 3 - 4 (до 5 - 6) % от жените – по рождение са хомосексуални.

През 1991 хомосексуалността е изключена от ООН от списъка на болестите. Чак през 1993 г. Великобритания премахна срамния си закон за затвор на хомосексуалните (прочутата клауза 121 беше отменена).

Гейовете страдат от масовата лъжа, че щом някой е гей се държи като жена, а ако е лесбийка – като мъж. В същност само 15 % гейове показват каквито и да е женски черти в поведението си, и само 5 % лесбийки очевидно се държат като мъже.

Невъзможно е да се опише хомосексуалният! Вие можете да срещните човек, който обожава до танцува и е невероятно е чувствителен. Или момичето до вас да е доста смела, ревностна и спортна натура. Но и двамата може да не са хомосексуални, защото няма “униформа” за геят или лесбийката. Уникалната разлика са единствено половите предпочитания. Чувствата, които гейовете изпитват един към друг, не се различават по нищо от чувствата, които изпитват хетеросексуалните. Всички се влюбват, разделят, страдат и правят любов.

Понякога, за да разберем кои сме всъщност ни трябва време. Някои момчета и момичета разбират още твърде рано за себе си, но се принуждават да поддържат отношения с представители на другия пол . Другите гейове вървят срещу себе си, дори се оженват, понякога само, за да докажат пред себе си, че те не могат да се гей. Докато в един хубав ден те разбиват семейството си, намират си приятел и заживяват най-сетне спокойно и нормално. С мъже се осъзнават до двадесетата си година, а жените, по правило - по-късно.

Разпознаването започва още в началото на пубертета. Момчетата усещат, че харесват повече момчетата от класа си и обкръжението си, отколкото момичетата. Много от тях изобщо не са уверени в собствена си сексуалност, от която са уплашени.

Много хора си мислят, че хомосексуалните са причина за много сексуални престъпления. Но 90 % от всички престъпления от полов характер, извършени срещу юноши са направени от хетеросексуални. Гейовете не са по-склонни за извършване на насилие върху деца. Но въпреки всички трудности, свързани с гей живота, само 5 % от всички биха искали да бъдат хетеросексуални. .

Повечето гей тийнейджъри насочват развитието си в посока, клоняща към хетеросексуалността и се опитват да спрат да мислят за хомосексуалните си влечения. И много млади хора започват да водят живот като на повечето хетеросексуални, като непрекъснато отричат хомоеротичната природа на наклонностите си или се опитват да изкоренят нея с помощта на психотерапия и самообразоване. Има още много варианти на такава психологическа самоотбрана.

Опитвайки "да напуснат от сексуалността си“ някои тийнейджъри на започват да водят любовни и сексуални диалози с хора от противоположния пол : " Мисля, че моят интерес към момчета ще мине, ако аз обръщам повече внимание на момичетата”. Другите, от друга гледна точка, избягват такива контакти, страхувайки се от излагане : "Мразих връзките си с момичета, защото бях уплашен, че няма да мога да получа ерекция , и момичетата ще предположат, че аз съм гей". Третото – избягват да мислят за нещата, които им показват, че са гей (например че се възбуждат от голо мъжко тяло, гледат гей порно и т.н.) – това са техните страхове и желание нищо не разбират за хомосексуалността. Четвъртото се скриват зад стена от омраза, разделяща тяхната сексуалност от страха за нея.

Някои опитват да подтиснат хомоеротизма, който изпитват! Казват : "Аз си мислих, че то ще премине, ако аз се срещам и правя секс с различни жени". Шестите избягвам болезнени мисли с помощта на алкохол или наркотици. Има и още много неща, които може да си мисли младият гей : “То се случва само като съм пиян, като съм трезвен не съм гей", "С годините ще ми мине", "Аз не съм гей щом спя с жени".

Такава психологическа самоотбрана може дълго да продължава с променлив успех, понякога цял живот – всичко това е доста тежко и често води до нервни кризи. Не дръзвайки да живее собствен, уникален живот, гей тийнейджър е принуден да се грижи за тези, които той не може да обича и люби. Това прави неговия живот болезнено редуване на " неоригинални" и несъвместими роли, прикрити с маски. Създадената в него свенливост влошава комуникативни способности.

Как да кажеш на родителите си

Как да признавам за родители?

Всеки живее динамичен живот – пътувания, учене, влюбвания, раздели, но ако си гей за всяко нещо трябва да приготвяш лъжа. Преди да споделите с някого и особено пред семейството си, трябва напълно да приемате своята ориентация.

Младите мъже трябва да знаят какви са и да спрат да си задават въпроса защо са такива. Геят не трябва да подкрепя позицията, че неговата ориентация е срамна и е отклонение от нормата, а трябва да показва самоуважение към себе си. « Да се страхувам, че се разкривам » означава вътрешно да признавам, че съм нещо по-нисшо от другите, че съм нещо срамно, а това само подхранва мелницата хомофобията. Трябва да освобождаваме собственото си "аз" изпод тиранията на лъжливи резерви на така нареченото "публично мнение. Важно е собственото самосъзнание, потвърждението и самоуважението. Само тогава младия човек може да направи стъпката водеща до разговор за хомосексуалността.

Преди разговора трябва да се погледнат всички страни и възможни аспекти. Още от малък човек вероятно знае становището на родители си към « проблема » за хомосексуалността. Ако в семейство голямото влияние играе християнството това би влошило нещата. Преди да кажете, каквото и да е било, помислете за възможните реакции, защото, ако нямате 18 години, може да се озовете при психолог или психиатър.

Изберете време на разговор, когато родителите ви са спокойни. Вие можете да започвате разговора със следните думи : "Има нещо, засягащо мен, и аз искам да ви го споделя, защото ви обичам много. Искам да знам, че вие ме познавате напълно. Дълго се чудех и вече съм сигурен в сексуалността си – Аз съм гей. Това може да ви обезпокои, но аз искам да знам, че вие ме разбирате напълно."

Типично родителите ще поставят куп въпроси : « Заради мен ли стана всичко? » “ Лош родител ли бях?”, « Какво направих неправилно?" .

Тактика "най-голямата глупост"

Ако признаете на родителите си и започнете да повтаряте: « Аз съм виновен, но съм сигурен, че мога да се оправя, ще се консултирам със сексолог, и ще стана хетеросексуален » Такава тактика дава време. Родители ще се надяват на медицината и психологията и ще се надяват тяхното дете да се « оправи ». По-добре кажете, че сте такъв и с това не ставате друг човек, а сте си същото момче/ момиче, което сте били досега.

Тактика -" степени на интелигентност"

Да оставяме на места, достъпни за родители, списанията с гей насоченост, или просто статии от вестник, споменаващи за хомосексуалността. В разговорите давайте примери от живота на велики и известни гейове : Микеланджело, Оскар Уайлд , Чайковски...

Тактика на "вина на родители"

Да си дадете вид, че дълбоко страдате и сте в депресия. Ще отговорите на родителите си, че : « Вие никога не бяхте ангажирани сериозно в моето образование; вечно бяхте заети от работите; вие целият живот пътувате. ».

Много често се избира единият родител, на който да се сподели, но това е грешно, по-добре е да започнете разговора с двамата. Когато информирате единия член на семейството, това лишава другия родител от " пълно познание". В повечето случаи, младите мъже избират майките си. Ефектът на такава новина може да бъде следната фраза: « Боже мой как ще кажа за него на баща му??? »

Хомосексуалността продължава да бъде табу в много страни, а и до 1993 г. бе преследвана чрез закон във Великобритания . За сравнение с развитите страни България предпочита да стои настрани от този въпрос (за разлика от Румъния, в която съвместното съжителство е официализирано). В развитите страни, като например САЩ, са наличен GSAS – това са групи, обединяващи хомосексуалните у дадено училище, които обсъждат своя живот и споделят с професионални психолози.

При млади хора, особено в тийнейджърската възраст, ориентацията на геят много често го кара да изпада в депресия от невъзможността да каже на родителите си или от страх, че ще бъде изхвърлен от компанията си. В днешната реалност младите гейове могат да бъдат информирани и да се запознават посредством Интернет, както и с психологическите центрова в големите градове.

Ако детето ви е гей

Долният текст е подготвен от Щатската организация PFLAG - семейства и приятели на лесбийки и гейове (родители, семейство и приятели за лесбийки и гейове).

" Ние минахме по пътя, по който вие тръгвате сега. В този текст ние ще опитаме да ви помогнем да разбираме и да продължите добрите отношения с вашия син / дъщеря."

(по-надолу под общото име «гей» да се разбира едновременно момиче и момче с хомосексуална ориентация – гей и лесбийка)

Често родителите не са готови да чуят тези думи :"Мамо, татко, аз съм гей!"

Запомнете - вие не сте сами! Проучванията показват, че всеки десети човек на планета е хомосексуален и че всяко четвърто семейство има такова дете, а във всяка фамилия има поне един роднина, който е гей.

Второ, ако вашето дете реши лично да ви съобщи за себе си, това ще е много добре. Решението на вашето дете да бъде отворено и честно в този аспект говори за голяма надежда да бъде прието от вас, такова, каквото е. Това е доказателство за огромна любов и доверие между вас и детето ви. Сега вашата задача е да му покажете, че и след като знаете за него вие ще го обичате!

Абсолютно друг човек?

Ние (родители) мислим, че познаваме и разбираме децата си. Затова, когато детето признае за себе си (дори и наистина да не сме подозирали или да сме подозирали, но сме се страхували да признаем пред себе си), първата реакция е удар.

Вие сте имали мечти за детето си. Мечтаете си то да тръгне по вашия път. Огромна вина на обществото е, че броят на хомосексуалните е толкова огромен, а нито се говори за тях, нито се води някаква кампания за запознаване на хората с това какво е да си гей.

Чувството на несигурност и шокът са естествени реакции, когато вие губете нещо. В този случай, вие губите мечти, свързани с детето. Илюзията и за това, че вие напълно разбирате и контролирате детето си, безвъзвратно е умряла.

Опитайте да разберете, че вашето дете НЕ се е ПРОМЕНИЛО. Вашето дете е същият човек, който вие познавате отпреди. И тук вашите мечти и очаквания могат да се разменят.

Трябваше ли по-добре да не разбирате!

Често родителите мислят, че би било по-лесно, ако те не знаеха. Ние се опитваме да отречем и си казваме: «То възрастта му/ й е такава» или «С времето ще му мине».

Както и да е, ако вие не знаехте истината за неговата сексуалност, вие никога не щяхте да узнаете пълната истина за вашето дете. Една много голяма част от неговия живот щеше да бъде скрита от вас. Много е важно да разберете и приемете, че половата ориентация на вашето дете, Хомо - или бисексуална не е етап или период в неговият живот, който ще мине и замине.

Това, че вашето дете ви казва за хомосексуалността си е заради това, че то иска отношенията между вас винаги да бъдат честни и да узнае, че го обичате, такова, каквото е и отношенията ви ще бъдат същите занапред.

Гейовете често отлагат момента на споделянето, защото за тях е изключително трудно да говорят за това. Често те от ранното си детство забелязват, че те се различават от другите, но процесът на признаването, пред самите себе си, може да продължи с години.

Спомнете си, че ние живеем в общество, което в мнозинството си не разбира и, понякога, се страхува от хомосексуалността. Често заради това гейовете развиват омраза към обществото, което не е като тях. Затова, ако се чудите защо детето ви не ви е казало досега, е заради този страх пред другите, пред семейството и пред самото себе си.

Защо то е гей?

Грешно е да си мислите неща от типа на: «Някой му/ й е промил мозъка», «Как той/ тя се превърна в гей?» В същност, никой не може да промени ориентация на човека.

Често родителите мислят, че те са виновниците, че неправилно са възпитавали детето си. В миналото, психолозите развиха теорията за "доминиращата майка" и "далечния баща", или отсъствието на един от родители. Съвременната психология и психиатрия отричат подобни измислици, но, за нещастие, те досега се споменават в нашето общество.

Геят расте в каквито и да е семейства. В едно майката играйте по-голяма роля във възпитанието на детето, от бащата, в други - обратното. Гейовете се случват по-големите или по-малките деца. Повечето гейове растат в «средни семейства».

Родителите се интересуват, дали има биологично или генетично потвърждение за това, което «хрумна» на тяхното дете. Но дали това е най-важното – защо детето ви е такова. Наистина ли вашата любов и отношения биха се променили, ако вие знаехте защо то е такова? Спомнете си, че гейовете съществуват във всички страни, във всички народности и религии. Търсенията на причините е един обясним процес, но в същност не твърде важен.

Към психиатърът?

Ако вие мислите, че психиатърът може да промени половата ориентация дълбоко грешите. Хомосексуалността не е болест, че да се лекува. Хомосексуалността е обичаен феномен!!!

Американската асоциация на психолозите (APA) и Американската медицинска асоциация официално обявяват, че не е възможно, а и не е толерантно дори да си опитва да се променя сексуалната ориентация на човека. Интересен случай е, че APA е създала пощенската картичка, в която предупреждава за опасностите на хетеросексуалните, борещи се срещу хомосексуалността. На другия полюс за някои религиозни секти, които издават картички със следния надпис -

«Моята религия не одобрява това, което да правиш?»

Наистина, някакви религии осъждат хомосексуалността. Но дори в най- консервативните религии има авторитетни хора, които смятат, че политиката за осъждането на хомосексуалността е прекомерна. Епископите на католическата църква в САЩ през 1997 в своя акция подтикнаха родители да обичат и помагат на децата си, които са хомосексуални. Много религии поддържат подобното становище към гейовете и лесбийките. Различните християнски секти се съгласяват, че хомосексуалните са абсолютно равни с другите членове на църквата.

Някои хора използват Библията / Коранът /, за да доказват, че тези книги осъждат хомосексуалността. По същото време много религиозни учени, теолози, а и също историци и литературни критици, смятат, че нито Библията, нито Коранът, съдържат коментари за антихомосексуалност.

И начина, по който помага?

Наистина, точно в началото на СПИН епидемията вероятността за инфекция сред гейове беше силна. Сега практически всеки обитател на планетата може да бъде заразен от ХИВ-вируса. Затова, всички родители трябва да бъдат разтревожени за здравето на децата, без зависимост от тяхната полова ориентация. Вие трябва да обяснявате на децата си за опасностите и необходимостта да се защитават.

Ще има ли семейство моето дете?

Многото гейове и лесбийки, имащи партньори, сериозно мислят да встъпят в брак с тях. Много страни имат закони, позволяващи на двойки от хомосексуални да сключат брак. В консервативните страни, като САЩ, където религиозните екстремисти се противопоставят на подобни закони, много компании и фирми предлагат така наречени "привилегии за партньорство", например медицински, транспортни услуги и др. (става въпрос за свижданията в болница - ако единият партньор е там, само законната съпруга/ съпруг могат да ходят на посещение; транспортна услуга е намаление на цената на билетите при семейно пътуване).

Много еднополови семейства осиновяват деца или използват метода на изкуственото оплождане.

Какво другите / роднините / съседите/ ще си помислят?

Друг случай за тревога са роднините и съседи. Ако вие дръзнете да споменете за детето си пред вашите съседи и роднини бъдете готови за отрицателна реакция. Тяхната реакция може и да ви изненадва като варира от пълно разбиране до отричане.

Доколко аз мога да помогна на детето си?

Това, че в момента четете тези редове, означава, че вече помагате. Да помага на децата си е грижа на всеки родител. Необходимо да говорите по често с детето, да го изслушвате за неговите проблеми и мнение, а и също да споделяте с него вашия жизнен опит. Не е необходимо да си мълчите, ако вие станете свидетел на каквато и да е несправедливост насочена към гейове и лесбийки (в автобуса, службата, почивката) реагирайте остро и нека всички заедно да разрушаваме предубежденията на обществото!

Трябва ли да споделим с приятелите си

Идва ден, в който на всеки му омръзва да се крие пред приятелите си. Да играе вечната роля, че е хетеросексуален. На всеки се е случвало в неговата компания да става въпрос за момичета и всеки да разказва подвизите си – тук се включва гей момчето и започва да измисля някакви небивалици. Или разказва за момичетата, а има предвид случките с приятеля си. Това е наистина изнервящо и доста глупаво, но наистина все още обществото в България не може да достигне етап, в който различието ще се приема за нещо нормално.

Не всеки трябва да знае за вас. Например вашите съученици или просто познати са хора, които не би трябвало да знаят. Много момчета си мислят, че това, което те изпитват, си е лично тяхна работа и техните приятели не би трябвало да знаят с кого си лягат вечер – дали това е момиче или момче. В това има логика. Преди време един доста известен мъж бе казал, че нито ще потвърди, нито ще отрече хомосексуалността си, защото това си е лично негова работа и никой няма право да му се меси. Естествено, че той си е прав.

Но все пак няма човек, който да се чувства удобно, от това, че е гей без някой да знае за него. Тук не става въпрос за сексуалните партньори, защото за тях е ясно, а просто за приятел или приятелка. Много хора се затварят в гей общността и не поддържат никакви контакти с хетеросексуални хора – това звучи точно като дискриминация по сексуален признак.

Вие сами решавате дали да кажете на вашите приятели, това зависи само от вас. Ако наистина има някой, на когото вие имате доверие, че не би тръгнал да разправя на трети лица, можете спокойно да споделите тайната си. На повечето гей момчета приятелите в по-големия им брой са момичета. И наистина да споделиш на момиче е по-лесно, защото от тях се изисква разбиране, защото все пак и те харесват момчета. Но все пак нищо не ви пречи преди да споделите на когото и да е да разберете неговото отношение към хомосексуалните. Сигурно във всяка компания се е случвало да си говорите за гей хората. Ако не се е случвало вие станете инициатор на разговора. Чуйте какво казват другите и си направете мнение за себе си. Наистина момичетата показват по-голямо разбиране към гейовете, а момчетата - към лесбийките. Когато разберете мнението на всички е добре да споделите на човека, когото чувствате най-близък и за когото сте най-сигурен.

Някоя вечер излезте само двамата, отидете на заведение, в което няма да има много хора да ви слушат разговора или музиката е силна. Почерпете се, поговорете си, посмейте се. По някое време съвсем непринудено споменете, че искате да признаете нещо. Естественото любопитства на човека отсреща може да ви се стори силно, но спокойно. Просто можете да кажете нещо от сорта: “Знаеш ли, не съм те запознал с приятелката ми, защото не е приятелка, ами ми е приятел”, ако нямата приятел “можете да кажете, че проста искате да имате такъв – “Спомняш ли си, че скъсахме с приятелката ми, причината не е каквато си мислиш ти, ами е защото не искам приятелка, а приятел”.

Написано тук - звучи лесно, но в действително ще ви трябва доста смелост, за да признаете. Когато решите да споделите, можете и да сте притеснени, може и да се изчервите и разтреперите, но това няма значение, защото човекът срещу ще си струва. Ако решите да споделите с момче, бъдете много внимателни, просто трябва да знаете, че той би ви приел такъв, какъвто сте, а и момичето, на което споделяте, трябва да не бъде с типичния женски начин за пазене на тайна.

Ако човекът срещу вас не ви разбере и не ви приеме, това е по негова вина, а не по ваша. Много гей младежи се депресират от отношението на другите към хомосексуалността или от това, че човек, на когото е споделил не ги приемат такива. Запомнете, не вие сте виновни за човешкото тесногръдие. Просто кажете, че вие сте си същия човек, какъвто си бил и преди, само че сега ще можете спокойно да си говорите за това и да си помагате.

Дали ще кажете на някого или не си е лично ваша работа, ако се чувствате добре и нямате нужда да споделяте с никого за вашия интимен живот не казвайте, но ако наистина има човек, на чиято подкрепа можете да се опрете, не губете време, а станете още по-близки приятели...току виж и той ти признал нещо.

Как да разберем, че той е гей

Ако харесвате някое момче, но не знаете дали той е гей, е доста наприятно, ако той не показва никакви признаци, това може да се дължи на това, че той е скрит гей. Използвайте долните съвети, за да се ориентирате по-добре.

1. Скритият гей говори много за мъжествеността. Гледа спорт и говори непрекъснато за сексуалните си подвизи с жени, които обаче никой, никога не е виждал.

2. Той презира жените. Жените, от неговата гледна точка са въплъщение на тъпотата и нечистоплътието .

3. Той е заклет ерген. Рядко може един мъж над 35 години да е неженен.

4. Той обича да тренира спортове, харесва му да бъде сред широкоплещести футболисти. Ако той си има любим спортист, за когото непрекъснато говори, това е знак, че може би е гей.

5. Критикува момичетата, с които момчетата във вашата компания излизат. Ако остро говори срещу връзките и срещу брака - той просто силно ви ревнува и иска да принадлежите само на него.

6. Ако се е оженил много млад. Често младите гейове са ужасени, научавайки за ориентацията си, и смятат, че жената може да ги избави от нея.

7. Той обожава екшъните с мускулести актьори, това е норамално за малките момченца, но не и за някой юноша или мъж. Също така смята, че Мел Гибсън и Том Круз са нежни като момиченца.

8. Той остро изказва омразата си към хомосексуалните. Всички изселдвания показват, че най-големите хомофоби са най-прикритите гейове.

Военна комисия

Прибираш се една вечер вкъщи и си отваряш пощата и...о, изненада – вътре има картичка, поканваща ви да се явите на пълен медицински преглед, за да постъпите в казармата. Вие се поизпотявате няколко пъти и се чудите дали да разкъсате призовката или да я изгорите, и докато сте зает с тези мисли, в главата ви се появява всичко, което сте чували за военните комисии – че ви мерят на кантара чисто гол, за да определят “живото ви тегло” (в стаята има още няколко голи момчета), че един лекар, нахлузил една мръсна ръкавица бара тестисите ви, че този същият ще ви кара да изпълнявате действието, наречено от градските легенди – “разтвори бузки”, докато в стаята има още няколко момчета, че ще уринирате заедно с още няколко момчета в мръсна и миризлива тоалетна...

На прага на масивен сърдечен удар вие заспивате и сънувате следния сън

· Отивате в болницата, там има още 50-60 момчета, които са ви набори и повечето ще се разхождат полуголи, Виждате и съученика си, които сте харесвали в седми и осми клас, още по-стегнато от преди дупе.

· Влизате в кабинета на хирурга (точно той е този мъж, който ще би бара топките и ще гледа там, дето само приятелят ви има право да гледа), обаче този ден него го няма, или просто се занимава със засуканата сестра...но няма да го пропуснете, защото на негово място има млад, рус, мускулест хирург, стажант първа година в тази болница, който ви поглежда със зелените си очи и ви казва да си свалите гащите...Усещате някакво раздвижване в слабините си и сякаш нещо във вас се надига...Изпотявате се...Младият хирург ви гледа втренчено, вие сваляте бельото си и...прас!!!...вашето мъжко достойнство става достояние на всички. Няколкото момчета зад вас се чудят какво става и поглеждат към теб, и ти поглеждаш към тях...те са със свалени дънки...напрежението в теб се увеличава...Старият хирург взима една линия (още една градска легенда) и ви удря по еректиралото ви достойнство. Младият стажант слага една ръкавица и започва да ми пипа по топките и се навежда към вас...вие се представяте свирка...той пипа топките ви...отзад има още няколко голи момчета...в този момент вие свършвате...

Събуждате се изпотен и с мокро бельо...

Сега сериозно. Всеки трябва да мине през военната комисия, никой няма да се отърве, дори и през 2007 година, когато армията ни стане професионална всяко момче ще трябва да ходи за няколко седмици в казармата, за да се обучава на най-елементарните военни правила.

Когато получите призовката, има няколко начина, по които да ви бъде по-лесно да минете през това. Първо, когато отивате на началните комисии не си давайте домашния номер. След няколко месеца ще получите покана за флуорограф (това е уред за снимане на белите дробове). Там отидете навреме, не е толкова страшно – въвеждат ви в една стая, където се събличате гол до кръста и се допирате до една доста студена част от флуорографа, това продължава няколко секунди и сте свободен.

След още няколко месеца ще получите покана за пълен медицински преглед. Има няколко начина. Първият е да не се явите на датата си, в такъв случай, ако сте дали домашния си номер или дори и мобилен телефон, ще ви потърсят на него и ще ви кажат веднага да отидете. Ако нямат номер, след няколко седмици ще ви пратят нова покана по пощата. Ако отново не отидете на датата, след още няколко седмици вече ще ви пратят покана, в която ще съобщават да се явите, в противен случай ще трябва да плащате глоби.

Вие вече отивате. И сигурно ще сте много притеснен. Но наистина няма защо. По това време вече няма да има други донаборници и ще бъдете само с още няколко момчета.

Най-големият страх е от хирурга. Но нищо няма да бъде както в съня ви, първо вие ще сте твърде притеснени, за да може да получите ерекция, а хирургът най-вероятно ще бъде някой доста възрастен господин, сестрата във вашия случай, колкото и да е засукана, няма никакво значение. В последните две години, лекарите спряха със заниманието “разтвори бузки”. Това прословуто действие няма за цел да провери дали сте гей, а просто да види дали имате хемороиди!!! Никой не може да разбере дали сте гей по размера на ануса ви. Много гей момчета са притеснени, че ако хирургът види нещо ще съобщи на родителите ви – това е смешно и глупаво. Следващата стъпка е психологът – тук отново влизат градските легенди, твърдящи, че той ще те пита – “Ти гей ли си?” или “Имаш ли си приятелка?”, това не е точно така. В момента, в който отидеш в болницата ще ти дадат въпросник, който да попълниш и да предадеш на психолога. Той ще гледа това и няма много да се занимава да ви пита.

Ако не искате да влизате в казармата, но и няма да следвате, идва сериозният въпрос дали може да се освободите. В България няма закон забраняващ на хомосексуалните да служат в армията (в Гърция има), но има неписан закон, според който, ако кажете на психоложката за себе си, ще бъдете освободен. Естествено никъде няма да се спомене за това, просто ще ви измислят някакво заболяване и ще бъдете освободени.

Когато дойде време за комисията, бъдете спокойно! Всички минава и отминава, освободете се от легендите и гледайте реално на нещата – комисията не е нищо повече от основен преглед, задължителен за всички.

Само приятели

Възможно ли е две момчета, които са с хомо ориентация да бъдат само приятели? Например, ако вие харесвате някого, но само като приятел, възможно ли е да не стигнете до секс? Отговорът е лесен – да може! Всичко зависи от самите вас и...количеството изпит алкохол J. Това приятелство може да се сравни с приятелство между момче и момиче, които са хетеросексуални. Ако няма взаимно сексуално привличане, всичко ще бъде наред. Така стоят нещата и при гей момчетата. Дори и страшно много да се привличат сексуално, редица неща биха ги спрели да правят секс. Има една приказка : “Затвърдете приятелството си със секс”! Това може да звучи добре, но не е точно така, защото в момента, в който човек прави секс с някого, приятелските отношения се прекъсват и минават на един нов етап – или връзка и любов или скъсване на отношенията, породени от срам, всичко друго би било странно. Приятелството е възможно при всички хора, затова смело ставайте приятели, независимо от това какви сте, защото по-хубаво нещо от приятелството няма!

Първа среща

Ако досега никога не сте ходели на среща с някого, с когото сте се запознали в интернет, или отивате за пореден път, да се запознаете с някое момче – тръпката я има и е еднакво силна.

Вие дълго време сте разговаряли с някого и най-сетне е наближил моментът да излезете от въображаемия сват на интернет (защото освен виртуален той е и въображаем) и да се запознаете на живо. Моментът е наистина вълнуващ, защото скучните и дълги абзаци и малко говорещите емотикони ще бъдат заменени с истинско общуване. Има някои неща, които е добре да направите и неща, които не трябва да направите, преди да отидете на среща.

Облечете се красиво, изчистете си обувките, обръснете се, махнете космите от ушите и носа си (който ги има де!), измийте си зъбите – ако по принцип това го правите само, когато имате среща, вероятността да ви харесат е много малка.

В никакъв случай не слагайте нещо пищящо, не слагайте килограми сребърни или златни бижута, не пийте алкохол. Номера от типа да отидете с такси с някакво “звездно закъснение” са глупави. Пресметнете времето, за да можете да се предвижите навреме и да не закъснеете за срещата – все пак не е хубаво да правите лошо впечатление от първия път.

Най-вероятно гърлото ще ви бъде пресъхнало, коремът свит и коленете ще ви се подкосяват – ако е така, значи е добре. Това говори, че ви пука. Всички тези симптоми най-вероятно ще изчезнат в момента, в когото се запознаете. Напрежението все пак ще остане, но поне треперенето ( в известна степен) ще спре.

Човекът:

В момента, в когото видите момчето/ момичето, с което се запознавате, ще разберете дали е това, което сте си представяли или виждали от снимките. На една снимка трудно могат да се разберат килограмите и действителната височина на човека, ще разберете как звучи гласът на човека отсреща. Начинът, по който е облечен/ а, ще ви каже доста неща за стила му/ й.

Най-вероятно и той ще бъде притеснен поне колкото и теб. Това не трябва да те учудва ни най-малко.

Мястото:

Изберете място за среща, което да бъде неутрално – най-добре в центъра на града. Нека времето да бъде ранната вечер – това е най-хубавото време за среща, и ако всичко е наред може да останете няколко часа заедно. Как ще стане познаването – разберете се предварително кой как ще бъде облечен, ако до мястото на срещата има пейки, разберете се да се срещните в края на редицата им. Задължително изберете място, където ще има и други хора! Срещите в късната вечер (и не толкова късната) за абсолютно непрепоръчителни. Когато отидете на мястото и часът е дошъл, но все пак не виждате обекта, заради когото сте тук, изчакайте няколко минути и звъннете на клетъчния му телефон (мобилен телефон), като оглеждате хората наоколо – ако някой от тях реагира на звъненето ви, значи това е обектът.

Кафе:

Не ходете на ресторант, дискотека, парк, сладкарница и т.н. Най-доброто място е някое кафе, което е в близост до мястото на срещата. Никога не се съгласявайте да се возите с колата на човека, с когото сте се запознали преди малко. Не отивайте на места, които не познавате. Бъдете много внимателни!

Разговорът:

Не говорете за проблемите си, за кучето си, за майка си, за ваканцията ти в чужбина, за това каква кола ще ти купи баща ти, не се хвалете. Приказки от рода на “последният купон, където ходих, забих един страшен пич /пичка” за абсолютна глупост. Пропуснете темите за вашето детство, не говорете за миналите си любови, а се съсредоточете върху настоящето си – кажете за вашето училище, университет, какво обичате да правите, кои места посещавате често, интересна книга, която сте чели, може да си поговорите за настоящите проблеми в страната и да изразите вашето лично мнение. Обсъждайте и говорете, ако се появи неприятна пауза, в която се чудите какво да си кажете, просто се усмихвайте. Питайте и се интересувайте от човека отсреща, покажете му, че имате интерес към неговите занимания. Въпросът дали трябва да се пие алкохол е малко различен за всеки човек. Ако момчето/ момичето си е поръчало капучино не върви вие да пиете ракия или бира – ако все пак искате алкохол – добра е комбинацията от чай и ром. Бъдете много внимателни, ако знаете, че като си пийнете малко започвате да проявявате лош вкус относно избора на думите си, и епитетите, с които бихте нарекли сервитьорката, клонят към разговор при среща с приятелите си. Не се напивайте, не подсмърчайте, не се оригвайте (ако толкова ви се иска посетете тоалетната), не духайте дима в лицето отсреща, не се правете на много отворен с персонала на заведението.

След това:

Идва момента, в който трябва да си кажете довиждане. Моментът е критичен. Много хора се чудят какво да кажат тогава. Отговорът е много прост – мълчете си. Просто кажете нещо от типа – “имам ти номера и ако имаш желание ще ти звънна да пием пак капучино /кафе/ водка” и се усмихнете. При всички случаи ще ти кажат – добре. Сухото добре не е добре дошло за вас, ако сте харесали човек отсреща. Ако вместо това се поинтересуват кога точно ще им звъннете, значи са ви харесали (или да знаят, че да ви вдигнат номера).

Следващият път (ако има такъв) продължавайте да бъдете естествени, чаровни, мили и не забравяйте да се усмихвате.

Бъдете внимателни, когато се запознавате

Когато ходите на среща с човек, с когото сте се запознали посредством интернет, бъдете изключително предпазливи. Има някои правила, които е редно да спазвате - с цел да не застрашите сигурността си. След дълги или не дотам онлайн разговори вие решавате да се запознаете с обекта от другата страна на кабела.

1. При размяна на телефонни номера е добре да не давате вашия номер, ако той отговаря на абонамент за услуги към някой от мобилните оператори. За целта използвайте номер, отговарящ на предплатена програма. Това е добър вариант, ако след срещата не искате да имате нещо общо с човека отсреща, а той реши да

ви затрупва с кратки текстови съобщения или с обаждания. Ако сте дали "предплатения" си номер, просто изхвърляте картата и по този начин няма да се налага да изключвате номера, който се знае от приятелите ви. Никога не давайте

домашния си телефон! ако нямате клетъчен (мобилен) телефон, вместо да давате домашния си номер, по-добре поискайте номера отсреща с уговорката, че вие ще се обадите.

2. Когато разговаряте в различните чат програми, внимавайте какво споделяте. Никога не казвайте адреса си, можете да споменете единствено комплекса, в който живеете.

Не казвайте точно къде учите, просто може да уточните дали това е езикова или професионална гимназия/ университет.

3. Когато избирате мястото, където да бъде срещата, избирайте места, които са ви познати. В никакъв случай не отивайте в крайни или отдалечени квартали, не се срещайте в паркове и градинки. Най-доброто място е някоя спирка, или място общоизвестно на всички в града, където живеете. Часът също е важен - най-добре е в късният следобед или ранната вечер. Никога не срещайте след 19-20 часа през

зимата и след 20-21 часа през лятото.

4. На първа среща на казвайте какво работите, адреса си, и всякаква друга информация, която е лична.

5. Когато вече сте си стиснали ръцете, идва моментът, в когото трябва да изберете къде ще ходите. Изберете кафе, намиращо се в близост до мястото на срещата. Никога не отивайте в заведение, което не познавате. Ако обектът на запознанство настоява да отидете еди-къде си, просто кажете, че предпочитате другаде, защото там ви харесва музиката или защото е приятно и уютно.

6. НИКОГА не се качвайте в колата на някого, с когото скоро сте се запознали. Колкото и мил/ а да ви изглежда човекът отсреща, не се качвайте в колата му. Ако той все пак настоява, просто без капка свенливост, кажете, че предпочитате да не се качвате, а да пиете кафе някъде наоколо. Ако настояването продължи с думи от типа на - "хайде сега, какво се правиш, знам един страхотен клуб, няма да изям, ако се качиш", вие продължавайте да отказвате, като запазвате усмивката си и добрия тон.

7. Не отивайте в дома/ квартирата на някого! Никога не знаете какво може да ви се случи там.

8. Ако след срещата вие не сте харесали човека, а той настоятелно ви звъни, просто изхвърлете предварително закупената карта, която имате специално за запознанства, или ако не ви е страх ясно заявете, че вече досажда. Твърдостта се уважава, дори понякога, ако човек е по-груб, ще го уважават повече, отколкото, ако е твърде слаб и отзивчив.

9. Преди срещата винаги съобщавайте на някого къде отивате, ако трябва оставете на някой ваш приятел телефонния номер на човека, с когото ще се срещата, прякор в чата и електронната му поща.

Връзка между момче и момче

Ако сте гей и си търсите приятел, но все още не знаете какво означава да бъдеш с момче, сигурно има ред въпроси, които си задавате. Настоящите съвети за предназначени за млади хора, на които нещата не им са дотам познати.

1. Връзката между момче и момиче от своята социална страна няма нищо общо с тази между момче и момче или момиче и момиче. Все още в България и по-голямата част от света на откритата хомосексуалност се гледа с недобро око. Рядко можете да видите две момчета, които се държат за ръка.

2. Когато ходите с момче, може би главна ваша задача ще бъде да не ви "надушат". За целта избягвайте прекалената близост в музикалните клубове (освен, ако не са с гей насоченост). По-добре си намерете телефон, с който да имате възможност да

скривате или кодирате текстовите съобщения.

3. Интимна близост от типа на прегръдките и целувките са изключително позволени, само когато сте двамата или другите около вас знаят и приемат това. Все пак, както и

при хетеросексуалните двойки, никога не прекалявайте с освободеността си пред други хора, дори и да са ви приятели - в смисъл не се докосвайте по по-лични места,

избегнете дълбоките целувки и т.н.

4. Можете и да избегнете атмосферата в заведенията и да се срещата в домовете си. Естествено не казвайте на семейството си, че този ваш приятел ви е нещо повече от приятел и не стигайте до интимност, когато в дома на приятеля ви има членове на семейството му.

5. Запомнете, че сте заедно и по никакъв начин не позволявайте на глупави обществени настроения да ви пречат да бъдете щастливи. Няма нищо лошо всяка вечер да се взимате от училище, винаги да излизате заедно, да запознаете приятеля си с вашата компания (вие естествено може и да не им казвате, че това ви е гаджето, а просто го представете като ваш приятел).

6. Хората се раждат сами и умират сами, затова не позволявайте да бъдете сами в периода между раждането и смъртта. Бъдете себе си и никога не робувайте на обществото и на другите, защото самите вие сте уникални и неповторими.

Няма коментари: