неделя, 16 март 2008 г.

Пръстите на ръката и размерът

ВРЪЗКА МЕЖДУ ХОМОСЕКСУАЛНОСТТА И ДЪЛЖИНАТА НА ПРЪСТИТЕ

В последно време западната преса писа много за изследвания на група учени от Калифорнийския университет в Бъркли под ръководството на известния психолог Марка Бридлав, което доказва наличие на статистическа връзка между сексуалната ориентация и дължината на пръстите на ръката (статията е публикувана на 29 март в известното научно-популярно списание Nature).
Отдавна хората са забелязали, че при мъжете показалеца, като правило е малко по-къс от безименния пръст, докато при жените те са общо взето равни. Това различие, както и много други, се предполага, че се дължи на различното ниво на половите хормони, например, тестостерона. Въпреки, че тестостерон има както при мъжете, така и при жените, нивото му е повече при силния пол.
А как изглеждат по този признак хомосексуалните? За да отговорят на този въпрос, учените посетили три фестивала на сексуалните малцинства в Сан-Франциско, питали участниците за тяхната сексуална ориентация и след това измервали пръстите им. Оказало се, че пръстите на лесбийките се доближават до типично мъжката конфигурация, т. е. показалецът им бил по-къс от безименния пръст. Възможно е, този факт да показва, че лесбийките имат повишено ниво на тестостерон. Учените намерили също така непряко доказателство от същия характер и за гейовете.
Изследването на Бридлав допълва вече наличните свидетелства, че сексуалната ориентация е поне отчасти биологически феномен, а не просто резултат от неправилно възпитание или субкултурно влияние. То потвърждава също така една от съществуващите теории за това, че повишеното ниво на мъжки полови хормони при бремените жени, може да доведе до изменения в организма на плода, които по-нататък да обуслови формирането в него на хомосексуална ориентация. Това опровергава разпространения стереотип, че гей се става от психологическо "женоподобие".
Теорията им се опира на известните данни, че вероятността в едно семейство да се роди момче-гей е толкова по-голяма, колкото повече по-големи братя има то, защото с всяка следваща бременност, нивото на тестостерона в утробата на майката се повишава. Ако това е така, то колкото повече по-големи братя има мъжът, толкова по-къс трябва да е показалецът му, тоест, маскулинният признак при него трябва да е изразен по-силно. Сега групата на Бридлав е започнала ново изследване за проверка на тази хипотеза.
Трябва да се подчертае, че оценките на изводите от това изследване в научните среди не са еднозначни.

По статия на Алексей Яковлев, катедра по психиатрия на Хабаровския медицински университет.

Няма коментари: