неделя, 16 март 2008 г.

За еднополовия секс

ЕДНОПОЛОВ СЕКС

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Еднополов секс се нарича сексуалният контакт между представители на един и същи пол. Участниците в него могат да бъдат както хомосексуални, така и бисексуални или дори хетеросексуални (виж Ситуационен хомосексуализъм).

В условия на ограничени контакти с хора от другия пол (пансиони, затвори), често се случва еднополов секс да се осъществи между лица, които иначе са хетеросексуални и в нормална среда не биха търсили подобен вид полов контакт. В по-консервативните общества, много хора, които регулярно търсят и практикуват еднополов секс, въпреки това се определят като хетеросексуални. Това е особено характерно за мачистките култури и за афро-американците, където еднополовият секс се възприема единствено като средство за доставяне на сексуално удоволствие и като случайна проява на хиперсексуалност, а не на алтернативна сексуална ориентация.

По начина на протичане на сексуалния акт и по сексуални практики, еднополовият и разнополовият секс са почти еднакви. Единствената разлика е гениталният контакт - при единия вид секс той се осъществява между идентични, а при другия - между разновидови гениталии.

Между мъже

Сексуалният контакт между мъже (синоними:хомосексуализъм, педерастия, манафлък и др.) може да включва: целувки, петинг, фелацио, мастурбация, аналингус, фингъринг, анално проникване, псевдопроникване, фрот, фистинг.

Мастурбацията може да е взаимна (всеки стимулира пениса на другия) или съвместна (всеки стимулира собствения си пенис). Т.нар. фрот също е вид мастурбация, при която двата полови члена се обхващат с ръка, притиснати един към друг.

Противно на обществения хетеростереотип, сексът между мъже не включва задължително анално проникване. Дори напротив, изследвания на френски сексолози показват, че едва между 16 и 20% от хомосексуалните мъже практикуват анален секс. Във възрастта 20-30 г. около 80% от мъжете осъществяват редовно анално проникване, докато след 30 и особено след 40 г. се наблюдава рязък спад в тези проценти, като предпочитание сред по-възрастните се отдава на петинг и фелацио.

Когато се практикува анален секс, в зависимост от приетата сексуална роля, единият партньор е активен (проникващ), а другият - пасивен (приемащ). Активен е партньорът, който осъществява аналното проникване чрез половия си член, а пасивен е който го приема. В някои случаи ролите се сменят в определен момент.

Псевдопроникването е често практикувано между мъжете. Този метод на задоволяване се среща и по хомоеротични изображения върху древногръцки вази. Той представлява полагане на пениса на единия партньор между притиснатите бедра на другия. При това действие членът на единия разтрива перинеума и тестисите на другия, като стимулацията и усещанията са почти еднакви с тези получени от анално проникване.

Фистингът между мъже се практикува изключително рядко и е част най-вече от садо-мазо културата.

Секс между мъже, който не включва проникване, понякога се нарича ванилов секс. Често от сексуалния контакт се изключва дори и фелациото. Това се нарича безопасен секс (safe sex), тъй като е по-слаба опасността от заразяване с полово предавани болести. В различните култури съществува различно отношение към Е.С. между мъже, но през човешката история доминиращото отношение е отрицателно и осъдително.Основната причина е в биологическата му и еволюционна несъстоятелност, тъй като не води до продължение на вида.Често хомосексуалистите са обект на подигравки, тормоз и преследване.Не е доказана болестната същност на явлението, но обикновено се класира, като перверзия (извращение).Напоследък за обозначаване на мъж - хомосексуалист, се използва чуждицата "гей" (англ.), като се счита, че е по-малко обидна.

Няма коментари: