неделя, 2 март 2008 г.

За сексуалните фантазии

Сексуалните фантазии


У. Мастерс и В. Джонсон

У повечето хора от ранно детство възникват еротични или сексуални, фантазии, изпълняващи разнообразни функции и предизвикващи целия спектър от реакции. Някой от фантазиите са приятни и радостни, докато други предизвикват безпокойство, недоумение и даже шокират. Отначало ще обсъдим функциите на еротичните фантазии, а след това ще предложим класификация на най-често срещаните от тях. За по-голяма яснота ще ограничим използването на термина само за тези фантазии, които ни идват наум по време на бодърстване, а не по време на сън.

Честота на срещане на различните сюжети в сексуалните фантазии
(в ред на снижаване на честотата) (Masters, Johnson, 1979)

Хетеросексуален мъж:

Смяна на постоянната партньорка

Насилствен сексуален акт с жена

Наблюдение на сексуална дейност

Хомосексуални актове

Участие в групов секс

Хетеросексуална жена:

Смяна на постоянния партньор

Насилствен сексуален акт с мъж

Наблюдение на сексуална дейност

Идилични срещи с непознати мъже

Любовни срещи с лесбийки

Хомосексуален мъж:

Картини на мъжки полови органи

Насилствени сексуални актове с мъже

Хетеросексуални актове с жени

Идилични срещи с непознати мъже

Участие в групов секс

Лесбийка

Насилствени сексуални актове

Идилична среща с постоянната партньорка

Хетеросексуални актове

Спомени за предишен сексуален опит

Садистични сцени

Данните на анкетата са получени за период 1957-1968 г.


Как правило,за да фантазираш, трябва да имаш въображение, способности за творчество и игра. Само, че когато фантазията стане главен регулатор в живота на човека, игровият елемент може напълно да изчезне. В такава ситуация човекът малко се различава от играча на хазарт, който е започнал да играе просто за развлечение, но след това става роб на своята страст.

Понякога е трудно да се различи сексуалната фантазия от сексуалното влечение. Както чувството на глад и мисълта за храна могат да се слеят в едно, така и сексуалната потребност може да се слее с мислите за това, как да се получи сексуално удовлетворение. Въпреки, че фантазията, строго казано, може да се оцени като измислица, противопоставяйки я на предвиждането на очакваната реалност, но пък да се намери тази разлика не винаги е възможно. В някой случаи сексуалната фантазия изразява сексуално желание, докато в други тя провокира желание, за удовлетворението на което фантазиите изобщо не са задължителни.

САМ ИЛИ ДВАМАТА?


Много хора се отнасят към фантазиите си като към нещо строго лично и не разказват за тях на никого. Само, че съществува мнение, че ако ги споделиш с партньора си, това може да укрепи интимните отношения и взаимното разбиране. Подразбира се, че нежеланието да се споделя свидетелства за егоизъм и незрялост. Освен това са известни случаи, когато след продължителна връзка партньорите изведнъж откриват, че и двамата имат фантазии на една и съща тема (например, за акт с анален секс). Те не са си разказвали това един на друг заради опасенията, че партньорът ще бъде смутен, ще се обиди или няма да иска да си "поиграе". Понякога фантазиите на двама, имащи интимни отношения са напълно допълващи се: например, единият мечтае да бъде напляскан по време на сексуален акт, докато другият сам би искал да напляска някого.

Тези, които предполагат, че нежеланието да бъдат споделяни фантазиите свидетелства за незрялост привеждат поредица от доводи, част от които видимо е погрешна. Като цяло, тези доводи се свеждат до следното. На първо място, ако човек изпитва смущение или срам от фантазиите си, то самото това е вече признак на незрялост. Второ, при интимните отношения не трябва да има никакви прегради при обмена на информация, а свободата на този обмен е вече признак на зрялост и преданост. На трето място, пълната откровеност поражда по-дълбоко взаимно разбиране между партньорите и укрепва отношенията им. И накрая, еротичните си фантазии крият най-често хора, които са сексуално потиснати или прекалено "правилни". Споделяйки своите фантазии, човек може да стане по-малко скован (а затова - по-"зрял") и ще може да получи повече удоволствие от секса.

Тази аргументация, в много отношения е прекалено опростена. Преди всичко, нежеланието на човек да сподели някакви мисли и чувства въобще не свидетелства за неговата незрялост. Понякога фантазиите на определен човек не отразяват реалните му предпочитания, така че след като разкаже за тях, той може да създаде в партньора си съвсем превратна представа за потребностите и желанията си. Например, даден мъж може да си мисли за това, как го насилват и да получи удоволствие от такива фантазии, но това изобщо не означава, че той иска да бъде изнасилен или че ще получи от това удоволствие. Точно както, ако човек си фантазира за това, как ограбва банка, то това едва ли означава, че има криминални наклонности, или че е "опасен".

Партньорът може не само да разбере погрешно фантазията, но и да започне да си мисли, че този, който я е измислил е способен и да я осъществи. Колкото и споделилият я да го отрича, то волно или неволно възниква усещането за ненадеждност. След като разбере, че определена сексуална фантазия възбужда партньора, човек може да се опита да я осъществи (даже и това да му е неприятно) от желание да докаже широтата на възгледите си и да угоди на партньора. А какво ще стане, ако той е сгрешил и всъщност партньорът му изобщо не иска нищо такова? Понякога разказът на един от партньорите за фантазиите си поражда в другия чувство на ревност, вина или неувереност в собствените си сили, особено ако му се струва, че тези фантазии свидетелстват за неудовлетвореност на партньора или за желание да потърси някой друг.

Много хора отбелязват, че след като са споделили с партньора си своите най-наситени със секс фантазии, възбуждащата им сила съвсем е изчезнала. Но не винаги става така - понякога еротическият стимул на фантазията даже се усилва. За съжаление, не може да се предвиди, дали обсъждането на подробности от сексуалните фантазии ще донесе полза за партньорите или само ще създаде проблеми.

НЕПРОИЗВОЛНИ ФАНТАЗИИ


Не всички сексуални фантазии може да бъдат предизвиквани по собствено желание и не всички са разбираеми. Някой възникват отново и отново, макар да не са желани; други нахлуват в съзнанието на човека, като го плашат и създават вътрешен смут, чувство на вина и недоволство. Фантазии от такъв тип могат да предизвикат или сексуално възбуждение, или такова безпокойство, което да убие всички сексуални чувства.

Обикновено в непроизволните фантазии са включени такива ситуации или поведение, които човек счита за аномални (но предизвикващи възбуда), фигурират и въображаемо наказание или телесно увреждане в качеството на разплата за сексуалните излишества. Наказанието, вплетено във фантазия може да е най-разнообразно - от физически недъзи (например, венерическо или раково заболяване) до появата на странични хора в разгар сексуалния акт, арест и затваряне в затвора или загуба на способностите да се получава сексуално удовлетворение поради една или друга причина. Понякога непроизволните фантазии създават проблеми в реалния живот: човек започва да избягва половата активност, изпитва дълбоко чувство на вина в сексуален план или в него възниква полово разстройство.

Не е трудно да си представим, в какво състояние може да изпадне 40-годишна омъжена жена с религиозни убеждения и консервативни възгледи върху секса, ако по време на половите актове с мъжа й, у нея нееднократно възникнат фантазии на тема, че тя прави секс с група мъже. Точно по същия начин мъж, гордеещ се с имиджа си на "мъжкар" и ярък противник хомосексуализма, не на шега ще се разтревожи, ако често през главата му минават фантазии за орален секс с мъж. Когато такива фантазии възникват редовно, човекът трябва да се обърне към консултант. Психолози, психотерапевти или сексопатолози могат да научат човека, обезпокоен от такива фантазии, "да превключва на друг канал" (подобно на превключването от един ТВ канал на друг) или да усвои методите за блокиране на мислите (Wolpe, 1969; Abel, Blanshard, 1974).

БЕЗОПАСНОСТ НА СТИМУЛИРАНОТО ВЪЗБУЖДЕНИЕ


Сексуалните фантазии създават безопасна, надеждно защитена среда, даваща свобода на въображението и чувствата. Те са защитени още с това, че са неизвестни на околните и че са измислени. Доколкото не са известни на никого, те не могат да бъдат открити, а това, че са измислени, избавя от персонална отговорност за тях.

Ако се вземе под внимание, че сексуалните фантазии в голямата си част са свързани с такива ситуации и поведение, които, ако станат реални биха могли да бъдат оценени като недопустими или противозаконни, то необходимостта от безопасност като фон, на който възниква възбуждението, става съвсем ясна. Благ, благовъзпитан университетски професор може да рисува във въображението си картини на оргии с трите привлекателни студентки, седящи на първия ред на аудиторията и при това да не рискува положението или репутацията си. Младият адвокат може да фантазира как изнасилва някой от клиентите си, без да рискува адвокатската си репутация. Тийнейджър може да разработва подробни планове във фантазиите си, как отвлича най-добрия си приятел, без да се опасява от родителски гняв или от загубата на същия този приятел. Ясно е, че този елемент на защитеност обезпечава привлекателността и силата на еротическите фантазии.

ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ЧУВСТВОТО НА ТРЕВОГА И ВИНА

Фантазиите от всички типове действат като психологически предпазни клапани, даващи възможност за изпускане на вътрешното напрежение или удовлетворяване на потребностите по относително безболезнен способ (Byrne, 1977). Във фантазиите си можем да отмъстим за реални или въображаеми несправедливости, да победим страха и да компенсираме всичките си лични недостатъци, създаващи ни неприятности в реалния живот.

Доколкото живеем в общество с традиционно натрупали се сексуални ограничения и забрани и сме приучени да не обсъждаме половото поведение, то при тези условия фантазиите често се оказват важно средство, помагащо да се справим със сексуалните конфликти и недоразумения.

ФАНТАЗИИТЕ КАТО РЕПЕТИЦИЯ


В повечето от случаите, фантазиите служат за способ да се предвиди предстоящо събитие и човек да се подготви за това, което трябва да очаква и как да действа. Тази функция на сексуалните фантазии е много важна, особено в младостта, а така също за хора с ограничен сексуален опит. Възможността да си представиш самия себе си в процеса на конкретна еротическа активност (например, при орално-генитален секс) позволява да се предвидят някой от проблемите, които могат да възникнат. Като проиграва във фантазиите си някаква сцена няколко пъти, човек може да измисли как да сведе до минимум трудностите и дори частично да се избави от усещането за неловкост, смущение или удивление. Разбира се, когато фантазията се претвори в действителност, може да се окаже, че реалното събитие се различава значително от въображаемото. Въпреки това, като използва фантазиите за репетиции, човек се чувства по-спокоен и уверен.

ФАНТАЗИИТЕ КАТО СЕКСУАЛНИ ЦЕННОСТИ


Много хора разбират погрешно природата на сексуалните фантазии, като предполагат, че тези фантазии изразяват желание действително да се участва в представяната ситуация или тя да бъде преживяна. Това е равносилно на твърдението, че човек, който иска да стане герой от войната иска да воюва, а фантазиращият за това, колко е хубаво да имаш деца е готов и иска да ги има. Професионалистите понякога объркват положението още повече:

Работих с група терапевти-феминистки, които считаха, че да се извлича удоволствие от фантазии, в които присъства насилие или се проявява доминиращата роля на мъжете е сексизъм. Трудно им беше да отделят сексуалното наслаждение, което фантазията доставя, от политическата интерпретация. Познавам и лекар-лесбийка, която почти изпадна в паника, когато в нея изведнъж възникнаха хетеросексуални фантазии, защото се боеше да не се окаже "скрита хетеросексуалка" (Lonnie Barbach, 1980).

В хода на изследванията, проведени от Института на Мастерс и Джонсон, станало ясно, че повечето от жените, които се възбуждат от фантазии, отразяващи необичайни видове сексуална активност като насилие, кръвосмешение, скотоложство или садо-мазохизъм, казват, че у тях няма никакво желание да осъществят своите фантазии. Що се отнася до мъжете, то те са по-склонни да поемат риск. Примерно две трети от анкетираните от нас мъже с подобни фантазии заявиха, че са готови да се опитат да ги осъществят при подходящи условия.

Изучаването на сексуалните фантазии на омъжени жени по време на полов акт с мъжете им е показало, че съдържанието на тези фантазии не показва наличие на сексуални или психологически проблеми (Hariton, Singer, 1974). Мастерс и Джонсон (1979) са доказали, че болшинството от хората с повтарящи се еротически фантазии не чувстват нито желание, нито потребност от това да ги реализират. Освен това, се е установило, че съдържанието на най-обичайните фантазии хетеросексуалните и хомосексуалните е до голяма степен сходно. Хомосексуалните често фантазират за хетеросексуални ситуации, а хетеросексуалните напротив, за хомосексуални актове (виж таблицата).

Въпреки, че повечето хора разбират, че мимолетните фантазии не отразяват дълбоките особености на психологията ни, все пак се допуска предположението, че темата на най-честата ни фантазия съобщава нещо важно за психическата ни организация. Не съществуват научни данни, които да потвърждават правилността на това предположение по отношение на всички хора (въпреки, че в отделни случаи, то може да бъде вярно). Нашите сексуални и личностни ценности може значително да се отличават от тези, които си представяме във фантазиите ни, точно по същия начин, както истинската идентичност на актьора може много силно да се различава от ролите, в които той играе. Въпреки това еротичните фантазии понякога предизвикват чувство за вина. Хората, заявили, че изпитват особено силно чувство за вина заради фантазии по време на половия акт, обикновено страдат от сексуална неудовлетвореност и дисфункция в по-голяма степен, отколкото тези, които са относително свободни от чувство за вина (Cado, Leitenberg, 1990).

СЪДЪРЖАНИЕ НА СЕКСУАЛНАТА ФАНТАЗИЯ

В този раздел накратко ще разгледаме някой от най-обичайните типове сексуални фантазии; трябва да признаем, че за много от фантазиите е трудно да се намери определено място в каквато и да е система за класификация.

ЕКСПЕРИМЕНТИРАНЕ


Една от най-популярните фантазии е да си представиш нещо такова, което никога не би правил в реалния живот. Съдържанието на такива фантазии могат да бъдат съвсем нови за определения човек обстоятелства: например, да се окаже звездата в порнографски филм, да прави секс на обществено място или да бъде в ролята на проститутка. Във фантазиите може също така да бъдат изпробвани необичайни форми на сексуална активност, например скотоложство или кръвосмешение. В някой случаи е привлекателна сладостта на забранения плод; в други - преобладава желанието да се изпробва нещо уникално или неизвестно. Затова фантазиите-експерименти често се използват, за да бъде преодоляна скуката по време на секс.

ПОДЧИНЕНИЕ


В центъра на всички фантазии за подчинение е силата. Силата може да се изразява в умението да командваш, принуждението или съблазънта да въвлечеш другия в сексуални отношения. Приемането на въображаемата роля на монарх или робовладелец може да подготви сцена, която да гарантира подчинение на заповедите. Използването на не-физическа сила за принуждаване на някого към секс, може да се претвори с ролята на надзирател в затвор, директор на училище, бос или шантажист. Ако във фантазиите фигурира физическа сила, то те преминават в рубриката изнасилване или садо-мазохизъм. Но силата, необходима за съблазняване на други хора, може да бъде вписана в сценария на почти всяка фантазия.


Противоположният вариант на същата тази фантазия е идеята за подчинение на силата, т.е. желанието да се окажеш подчинен, слаб, съблазнен. Разнообразието на ролите, които може да бъдат измислени за режисиране на такава фантазия е безгранично. Ключов момент в нея е невъзможността да окажеш съпротива от страх, покорност към съдбата, сляпо послушание, икономически трудности или стремежа да бъде защитено друго лице.

Една от разновидностите на фантазиите на тема насилие/подчинение е темата доминиране/унижение. В този случай силата се използва не само за победа в сексуален план; жертвата трябва също така да бъде унизена и притеснена.

Страната, олицетворяваща сила, може да застави жертвата за се влачи, да носи нелепи дрехи (например пелени, прозрачни рокли и т.н.), да позволиш да те оковат във вериги, да правиш нещо унизително. Възбудата възниква в резултата от унижението, "низвергване до състояние на крайно унищожение" (Friday, 1973).

ЗАМЯНА НА ПАРТНЬОРА


Една от най-разпространените фантазии е в това, да си представиш секс с друг партньор. Понякога този въображаем партньор може да е бившият партньор, но по-често е някой, който изглежда желан: приятел, съсед, родственик, преподавател, продавач или някой въображаем идеал.

На някой хора им става неловко, когато по време на секс с любовник или съпруг в тях възникват фантазии за друг партньор. Чувството за вина се появява тогава, когато човек счита тази фантазия за признак на изневяра. За тези, които някога са изпитвали подобно чувство ще е интересно да разберат, че фантазии на тема замяна на постоянния партньор с друго лице са толкова широко разпространени, че не е изключено, да възникнат едновременно и у двамата партньори (Crepault et al., 1977; Crepault, Couture, 1980).

Една от разновидностите на фантазията "замяна на партньора" може да бъде наречена "секс със знаменитост". В случая въображаемият партньор избира от общодостъпния регистър на знаменитости: кино- и телевизионни звезди, спортисти, музиканти, художници, писатели и известни политици.

ГРУПОВ СЕКС


Още един обичан тип фантазии, близък до замяната на партньорите, са сцените с групов секс. Фантазии на тази тема варират от детайлно разработвани оргии с участието на приятели, до сюжети от живота на древните римляни или компании с холивудски кинаджии, които нощем се превръщат в сексуални олимпийски игри. На другия край на този диапазон са фантазиите, в които мъжете си въобразяват, как правят секс с две жени, а жената - с двама мъже. В някой от фантазиите на тема групов секс, действието носи бисексуален характер, докато в други въображаеми сценарии актът е строго хетеросексуален, въпреки че във всеки момент действат десетки ръце, крака и полови органи.

НАБЛЮДЕНИЕ


Има хора, които силно се възбуждат от фантазиите за сцени, в които те гледат, как другите правят секс. В чистия си вид, тази фантазия не предполага участие в ставащото на самият наблюдател, но той не може да бъде видян от участниците на половия акта, или е скрит от тях. Във вариациите на тази тема, наблюдателят достига силно сексуално възбуждане, след което се присъединява към участниците. "Наблюдателните" фантазии твърде често възникват при семейни двойки; при това, един от съпрузите си въобразява такава сцена, в която наблюдава своя съпруг (съпруга), правеща секс с някой друг. "Наблюдателните" фантазии не са еквивалентни на истинското воайорство.

ИЗНАСИЛВАНЕ


От цялото разнообразие на сексуалните фантазии, вероятно най-превратно се възприемат фантазиите на тема насилия. Понякога се мисли, че жените, фантазиращи на тази тема, действително жадуват, това да им се случи, т.е. че тази фантазия отразява нереализираното им желание. Подобна интерпретация е лишена от основания. По-рационално е да се разглеждат фантазиите за насилие като средство, помагащо на някой жени да укрепят увереността си, че са сексуално пасивни, и изобщо не са активни, т.е. че тяхното сексуално поведение съответства на културните стереотипи (Barclay, 1973). Освен това, фантазиите за насилие свалят от "жертвата" личната отговорност за изпитваното от секса удоволствие. Както отбелязва Фрайдей (Friday, 1979): "Като се отдава в ръцете на въображаемия насилник - превръщайки го в насилник, - той го кара да прави това, което му се иска, но същевременно се преструва, че е принуден да прави това, което иска той. При това, при всички положения печели той, като остава безупречен, тъй като е принуден да се предаде във властта на този, чиято сила превъзхожда неговата собствена".

Фантазиите на тема насилие се проявяват в различни форми. Жената може да се види в образа на насилника, а мъжът - в образа на жертва. Хетеросексуалните мъже понякога си фантазират, че ги изнасилва хомосексуален, като при това, както и в описания по-горе пример с жената, тази фантазия освобождава мъжа от "отговорност" за хомосексуалния акт, тъй като са го принудили към това.

ИДИЛИЧНА СРЕЩА


Фантазиите с насилие рязко се отличават от фантазиите със силни обертонове на романтика и спокойствие. Сценариите на "идилични срещи" обикновено се строят върху случайно запознанство в почти идеални условия - тиха градина, безлюден морски бряг, залян от лунна светлина, тропически рай, където мигновено разцъфва романтичния магнетизъм, преминаващ в невероятна сексуална интерлюдия. След това, действащите лица обикновено се разделят, тръгват в различни посоки, щастливи и необременени с нищо

Забележителна фантазия на тема идилична среща е описана в книгата на Йонг "Страх от полет" (Fear ofFrlying, 1974), където тя е наречена "секс от сърце".

Този секс "от сърце" е бил нещо повече, от чист секс. Бил е платоническият идеал. От сърце, защото когато сте се приближавали един към друг, дрехите ви са се разлетели като листенца от роза, бельото е отлитало като пухче от глухарче само от едното дихание.

За истинският, страхотен секс от сърце, е ви е необходимо, да не познавате този човек твърде добре. Следващото условие е краткостта на преживяването. А още по-добре - анонимността.

Сексът от сърце е кристално чист. Той е освободен от скрити мотиви. В него няма борба. Мъжът не "взима", а жената не "дава"... Никой не се старае да докаже нещо или да получи. Сексът от сърце е най-чистото нещо на света. И се среща по-рядко от еднорога.

САДО-МАЗОХИЗЪМ


Причиняването на болка (садизъм) или изпитването на болка (мазохизъм) може да бъде източник на сексуална възбуда. При сексуалните фантазии на садо-мазохистки теми, човек си въобразява, че го бият, връзват, удрят, заключват с вериги, гъделичкат, дразнят, слагат му белезници, запушват му устата, обгарят, пляскат, подлагат го на други мъчения или той самият прави всичко това над друг. При тези фантазии, винаги живо бива обрисувана физическата сила или болката и предизвиканото от тях възбуждение, което е право пропорционално на протестите на жертвите. При това, както и в случая на много други фантазии, хората въобще не се стремят да ги реализират.Един от интервюираните, след достатъчно подробно описание на любимата си фантазия ни каза: "Всъщност, аз не понасям физическа болка и не мога да разбера, защо тази фантазия ме възбужда".


Мастерс У., Джонсон В., Колодни Р.
Основи на сексологията.

Няма коментари: