неделя, 2 март 2008 г.

За лекуването на Хомосексуалността и "бившите" хомосексуални

“БИВШИ” ХОМОСЕКСУАЛНИ

Американската Психиатрична Асоциация осъжда лекуването на хомосексуалността с позицията, че „потенциалните рискове от „поправителна терапия” са големи, в това число депресия, тревожност, саморазрушително поведение, тъй като терапевтите робуват на обществените предразсъдъци спрямо хомосексуалността и могат да подхранят самоомразата, която пациентът им вече изпитва.” В допълнение, Американската Психиатрична Асоциация, Американската Психологическа Асоциация, Американската Медицинска Асоциация, Националната Асоциация за Душевно Здраве и Американската Академия на Педиатрите също се изказват публично срещу такава терапия. Много хора, които са претърпели такава терапия, също ги осъждат.

ИЗСЛЕДВАНЕТО НА ШПИЦЕР ЗА „БИВШИ ХОМОСЕКСУАЛНИ”

През май 2001 г. д-р Робърт Шпитцер от Колумбийския университет публикува резултатите на краткосрочно изследване върху поправителната терапия. Базирайки се на телефонни интервюта с подходяща извадка от 200 анкетирани, той стига до заключението, че някой „силно мотивирани” хомосексуални лица биха могли да сменят сексуалната си ориентация чрез терапия или други средства.

Научната общественост отхвърля изследването поради неговите сериозни методологични недостатъци, сред които:

изследователят набира повечето от анкетирането чрез две анти-гей активистки групи (движението Exodus и Националната Асоциация за Изследване и Терапия на Хомосексуалността).

Д-р Шпитцер умишлено изключва от изследването си всички, чиито резултат от терапията е неуспешен.

Изследването на Д-р Шпитцер не споменава или не обяснява съществуването на бисексуалност в сферата на сексуалната ориентация.

Първоначалното медийно отразяване е силно неточно и сензационно. Брошури разглеждат изследването единствено чрез социални и политически филтри, вместо на база неговата научна стойност (всъщност медиите търсят религиозни и политически говорители, за да дискутират научните заключения от изследването). Много брошури неправилно цитират заключението на д-р Шпитцер и това води до заглавия като: „Ексклузивно ново изследване: хомосексуалните могат да се върнат в правия път”. Това е възглед, който самият изследователят разгорещено е оспорвал в публичното пространство.

При отразяването на научни изследвания или заключения по въпроси за сексуалната ориентация или половата принадлежност, моля търсете информация и мнение от квалифицирани експерти в съответната научна дисциплина.

Няма коментари: